NSRS upućuje protesnu notu u UN: “Nepostupanje može dovesti RS do…”

Vijesti 22. maj 202412:35 0 komentara
N1

NSRS razmatra stav o Rezoluciji o Srebrenici koja će sutra biti ramatrana pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Ova tačka na dnevni red zasjedanja uvršćena je na prijedlog predsjednika NSRS Nenada Stevandića koji je poslanicima predložio usvajanje dokumenta koji je nastao u konsultacijama sa premijerom i predsjednikom RS.

Narodni poslanici izjasniće se o usvajanju dokumenta nazvanog “Protest protiv kršenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opšteg međunarodnog prava” koji će biti upućeni predstavnicima BiH, Srbije i Hrvatske, kao i državama svjedocima Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i ostalim zemljama članicama Ujedinjenih nacija.

Dokument ima 13 tačaka a u prvoj se navodi kako “NSRS upućuje formalni protest kao odgovor na radnje preuzete u okviru neformalne grupe država ‘međuregionalnog jezgra’ koja je Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija dostavila konačni Nacrt Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici”.

“Ovaj formalni protest prvenstveno se odnosi na Republiku Hrvatsku (Ugovornicu), kao i na Saveznu Republiku Njamačku, Republiku Francusku, Ujedinjeno Кraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sjedinjene Američke Države (države svjedoci), kao i druge zemlje koje su učestvovale u sponzorisanju ili ko-sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, procesu koji je u suprotnosti sa principima opšteg međunarodnog prava, posebno u suprotnosti sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom 4”, navedeno je u dokumentu.

Navodi se kako Aneks 4 članu 5 stav 2 tačka c. i stav 3 tačka a. propisuje da će Predsjedništvo nastojati da sve odluke usvoji konsenzusom; te da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ovlašćeno za vođenje spoljne politike Bosne i Hercegovine.

“Suprotno odredbama Aneksa 4, konačni Nacrt Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici sačinjen je i dostavljen Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bez učešća ili odobrenja Predsjedništva Bosne i Hercegovine i bez ikakvog konsenzusa unutar Bosne i Hercegovine”, navedeno je u drugoj tački Protesta.

U tački tri navodi se kako Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini i svi njegovi aneksi predstavljaju opšte međunarodno pravo.

“Aneksom 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini uvodi se Ustav Bosne i Hercegovine i suštinski reguliše najosetljivije pitanje u svakom mirovnom sporazumu: podjela vlasti u postkonfliktnom društvu. Uspostavljanjem okvira za podjelu vlasti, ovaj Aneks služi kao kamen temeljac i mira i državnosti u Bosni i Hercegovini, čineći ga nezaobilaznim za postizanje cilja ili svrhe Sporazuma u cjelini. Кao takav, Aneks 4 uvodi međunarodnopravno ograničenje ovlašćenja drugih organa koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu”, stoji u dokumentu u kojem se u tački četiri navodi da postupanje suprotno odredbama Aneksa 4 predstavlja “povredu ugovornih obaveza od strane Hrvatske, obaveza iz opšteg međunarodnog prava i fiducijarnih dužnosti zemalja svjedoka; i obaveza iz opšteg međunarodnog prava ostalih zemalja”.

“Bona fides načelo uvedeno u članu 26. Bečke konvencije obavezuje ugovorne strane da ispunjavaju svoje obaveze u dobroj veri i da se uzdržavaju od radnji koje podrivaju ugovorene ciljeve i svrhu ugovora. Кao Ugovornica, Republika Hrvatska je dužna poštovati ustanovljenu podjelu vlasti u Bosni i Hercegovini i nadležnosti Predsjedništva. Doktrina nemogućnosti izvršenja ne može se primjeniti u konkretnom slučaju na strani Ugovornice”, navedeno je.

“Zajedno sa obavezama koje proizilaze iz opšteg međunarodnog prava, države svjedoci krše svoje fiducijarne dužnosti kada narušavaju odredbe Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, dodaje se uz ostalo.

“U kontekstu visoko internacionalizovanog mirovnog procesa koji je prethodio zaključivanju Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, u koji su bili uključeni različiti univerzalni i regionalni subjekti kao što su komisije, Кontakt grupa, mirovne konferencije, Ujedinjene nacije i njeni organi i agencije, smatra se da su Ugovornice dobile odgovarajuća ovlašćenja da regulišu pitanja Sporazuma na način da on ima erga omnes dejstva. Navedeno implicira da je pretpostavka nadležnosti Ugovornica da djeluju u opštem interesu priznata od strane svih trećih država, izuzev onih koje su se izričito tome protivile”, stoji u dokumentu.

U tački devet navodi se da je narušena svrha Dejtonskog mirovnog sporazuma “osporenim aktivnostima Ugovornice, država svjedoka i ostalih zemalja, što je proizvelo konkretne, destabilizujuće efekte po regionalnu bezbjednost i delikatnu ravnotežu podjele vlasti iz Sporazuma”.

“U svjetlu opisanih teških kršenja, Republika Srpska zahtjeva hitnu obustavu navedenih radnji i vraćanje u relevantne međunarodnopravne okvire kao i poštovanju ugovornih obaveza. Takođe, tražimo da Ugovornica, države svjedoci i ostale zemlje daju zvaničan odgovor sa obrazloženjem mjera koje će biti preduzete da se ova situacija ispravi kao i da se spriječe buduća kršenja”, navodi se uz zaključak da će nepostupanje prema protestnoj noti i nepreduzimanje korektivnih radnji izuzeti Republiku Srpsku od prakse zaobilaženja Predsjedništva i bilo kakvog efekta Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

“Takođe, neuspjeh u rješavanju ove protestne note može dovesti Republiku Srpsku u situaciju da traži rješenje putem međunarodnopravnih mehanizama za mirno rješavanje sporova, uključujući, ali ne ograničavajući se na arbitražu, međunarodne parnice, suspenziju ili poništenje Sporazuma, samoopredjeljenje itd”, navedeno je.

“Vjerujemo da će se Ugovornica, države svjedoci i ostale zemlje odnositi prema ovom pitanju sa ozbiljnošću koju zaslužuje i brzo djelovati kako bi podržali principe međunarodnog prava”, navedeno je.

Tekst završava konstatacijom da NSRS protesnu notu proslijeđuje članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović “na znanje i dalje postupanje”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!