NSRS vraća dvoglavog orla i Bože pravde

Vijesti 20. jun 202414:37 4 komentara
N1

U utorak 2. jula u Naradonoj skuoštinu Republike Srpske biće održane svije sjednice. Prvo Svečana na kojoj će se obratiti i predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, a onda i redovna na kojoj će se poslanici izjasniti o deklaraciji sa Svesrpskog sabora.

“Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska i ovdje će doći 11 poslanika Skupštine Srbije sa kojom će 11 poslanika NSRS čini forum koji će zasijedati odmah dan poslije”, rekao je Stevandić ističući da je to veliki pokazatelj nastavka saradnje Republike Srpske i Srbije.

“Rješenje dileme 9. januar i vraćanje grba Nemanjića u RS”

Na redovnoj sjednici raspravlja će se o 17 tačaka, osim stanja bezbjednosti u Republici Srpskoj što je bio zahtjev poslanika Nebojše Vukanovića.

Druga tačka dnevnog reda biće deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru. Stevandić kaže, to je prilika za demaskiranje priče da bilo ko odustaje od 9. januara, najavljujući usvajanje posebnog zaključka koji će potvrditi da se ne odustaje od 9. januara kao Dana Republike Srpske.

“Ono što je po meni takođe bitno je deveta tačka, na šta sam ponosan, riječ je o Nacrtu zakona o upotrebi zastave, grba i himne i sa velikim ponosom i zadovljstvom želim da kažem da smo pronašli način kako da himnu Bože pravde i grb Nemanjića vratimo u upotrebu. To činimo tako da nećemo nikoga vrijeđati. Na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama koji je odobrila i Parlamentarna skupština BiH regulisaćemo da se mogu koristiti himne i grbovi drugih naroda sa kojima postoje postignuti sporazumi o specijalnim i paralelnim vezama. Na ovaj način ćemo vratiti u institucije grb Nemanjića, a nećemo poništiti amblem”, najavio je Stevandić.

Ranijim odlukama Ustavnog suda BiH i RS, na šta je podsjetio i Stevanduć zastava Republike Srpske je ostala u upotrebi, a grb sa dvoglavim orlom i himna Bože pravde stavljeni su van pravnog prometa.

O sankcijama SAD i PIK-u

Najviše pažnje mediji su posvetili pitanju reakcije na najnovije sankcije SAD-a koje su na crnu listu stavile dva fizička i sedam pravnih lica koja se povezuju sa predsjednikom Republike Sroske Miloradom Dodikom i njegovom porodicom.

“Ovo je bitka za imovinu Republike Srpske i ja ne vidim da smo mi ovdje bitni lično, osim što smo bitni zbog toga što branimo”, rekao je Stevandić.

Na pitanje za stav zbog poziva PIK-a Narodnoj skupštini da hitno i bez odlaganja imenuje sudije u Ustavni sud Bosne i Hercegovine, Stevandić je istakao da PIK nije institucija.

“PIK može da traži i da NASA Šmita pošalje na mjesec”, dodao je.

Poslanik SNSD Srđan Mazalica izjavio je kako se nada da će sankcionisane firme naći način za prevazilaženje problema.

“Svakako to je udar i zbog onemogućavanja poslovanja, imanja bankovnih računa. To je nešto što govori o tome koliko je američko poimanje demokratije, ljudskih prava, sloboda poslovanja, ono što su temelji ljudskih prava ovdje se gaze”, zaključio je.

Vukanović: Dvorske firme

Nebojša Vukanović s druge strane nema dilemu da će sankcionisane firme nastaviti da rade, tvrdeći da posljedica neće biti jer je, kako kaže, riječ o dvorskim firmama. Osudio je istupe kćerke Milorada Dodika koja ga dovodi u vezu sa sankcijama.

“Možda iz porodice Dodik progovara savjest jer su oni nekad kreirali spiskove kada je masakriran SDS i u danu smijenjeno 50 ljudi”, rekao je Vukanović.

Istakao je da nije usvojen prijedlog opozicije da se može mijenjati sadržaj deklaracije sa Svesrpskog sabora, ali i da se omogući diskusija sa Anom Brnabić.

“Tražio sam da opozicija ima mogućnost diskusije sa Anom Brnabić, o učešću Beograda u političkom životu Republike Srpske i podršci u kampanjama. Ovo nije bio svesrpski sabor, ovo je sabor vlasti”, rekao je.

Njegov zahtjev, koji akođe nije usvijen, je i da se razmotri bezbjednisna situacija u Republici Srpskoj nakom navoda koje je iznijela novinarka iz Trebinja Nataša Miljanović Zubac o svojim saznanjima iz Sky prepiski, a koje govore o vezi vrha policije Republike Srpske i Granične policije Bosne i Hercegovine sa kriminalnim strukturama.

“Ona je javno nizom intervjua optužila vrh policije RS na čelu sa direktorom Sinišom Kostreševićem i vrh policije u Trebinju sa Sinišom Laketom da direktno sarađuju sa kriminalnim krugovima. Objavila je da ministar bezbjednosti Nenad Nešić ima niz nekretnina u Tivtu od kojih je samo jedna u vrijednosti većoj od četiri miliona evra”, rekao je Vukanović zaključujući da bi se u normalnoj državi nakon takvih navoda zatresle sve institucije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare