NUB BiH prijeti zatvaranje, posljednji vapaj upućen na protestnoj šetnji: Šta ovo znači za našu zemlju?

VIDEO 15. aug 202421:02 0 komentara

Dok neometano vlasti na svim nivoima budžetski novac troše na sebe, 7 kulturnih institucija još nema rješeno pitanje finansiranje. Zbog toga Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH prijeti zatvaranje. Radnici 5 mjeseci nisu primili platu, zatvaranje najavljeno simbolično za 25. august kada je 1992. godine zapaljena Vijećnica, a predstavnici vlasti odgovornost prebacuju sa jednog nivoa na drugi. Posljednji vapaj upućen na mirnoj protestnoj šetnji.

Od sjedišta Biblioteke do Vlade Federacije, Vlade Kantona Sarajevo i na kraju Vijeća ministara BiH sa jasnim zahtijevima. Rješavanje pitanja upravljačkih struktura i sistemskog finansiranja Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Azra Smajić Gačević, rukovodilac Virtuelne biblioteke BiH NUB:

”Ovo je posljednji neki vapaj da izađemo da ukažemo na značaj Naiconalne i univerzitetske biblioteke.”

Aldin Huskić, predsjednik Vijeća uposlenika NUB:

”U proteklih mjesec dana imali smo sastanke sa svim nivoima vlasti svi prebacuju odgovornost sa jednih na druge i evo još uvijek nismo našli nikakvo rješenje.”

Adelaida Grabovica, rukovodilac Sektora za usluživanje korisnika NUB:

‘Uspostaviti upravni i nadzorni odbor, te preuzet odgovornost lošeg poslovanja, ali i dobrih rezultata.”

Do sada su im rad i plate omogućavali projekti, sada se tim putem mogu finansirati samo projektne aktivnosti, ali ne i ljudstvo. Nakon što je donesen Zakon o sufinansiranju na kantonalnom nivou, ova ustanova dobila je 200 hiljada maraka. Dovoljno tek za nekoliko mjeseci.

”Vrata Nacionalne i univerzitetske bibilioteke Bosne i Hercegovine danas su zatvorena zbog mirne protestne šetnje međutim nakon 25. augusta mogla bi ostati zatvorena zauvijek ukoliko se ne nađe način finansiranja ove ustanove, zato što radnici ove ustanove već 5 mjeseci nisu primili platu.”

Godinama unazad sa sličnim problemima suočavali su se i uposlenici preostalih 6 institucija kulture čije finansiranje nije sistemski rješeno. Zakon na kantonalnom nivou privremena sigurnost, ali ne trajno rješenje. Zato su iako pesimistični, šetali sa bibliotekarima.

Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja BiH:

”To je nešto što mislim da možemo u ovom trenutku još jednom skrenut pažnju na problem. Sigurna sam da je to i teži i puno ozbiljniji put koji mi ne možemo jednom šetnjom riješiti.”

U međuvremenu Federalno ministarstvo kulture i sporta poziv za omogućavanje sredstava zbog Zakona uputilo Ministarstvu nauke i visokog obrazovanja Kantona Sarajevo. Kantonalni ministar kulture i sporta obećao 300 hiljada maraka, tuzlanski 100. Iako zahvalni, žele trajno rješenje. Studenti koji se žele baviti naukom budućnost u BiH sad već i ne vide, a smeta im pasivnost kako političara tako i kolega.

Luka Bošković, student:

”To predstavlja odnos politike za razvoj kulture i nauke u našem društvu. Žalosno je to što znam da ljudi iz drugih struka medicinskih i tehničkih, ovaj problem posmatraju kao neki striktni problem kulturnog područja, a nisam upratio da su shvatili da će i njima biti otežan rad.”

A rad će biti otežan svima koji žele objavljivati knjige ili naučne radove. Profesorima bi napredak tako bio onemogućen. Radovi ukoliko do zatvaranja dođe neće moći biti standardizirani, priznati, uređeni, niti vidljivi.

Senada Dizdar, profesorica Bibliotekarstva FF UNSA:

”Sigurno jedinstvena država u Evropi koja uopće postavlja pitanje bivstvovanja NUB-a. Insitucija koja se godinama borila za državotvornost i sada treba da je uništimo.”

Maja Sijerčić, bibliotekarka u Bošnjačkom institutu:

”Ne znam da li postoji država na svijetu koja ne finansira Nacionalnu biblioteku, to je jednostavno kao da ne finansirate Vladu neke zemlje. Ako nemate Nacionalnu biblioteku onda nemate državu”.

Bosna i Hercegovina zatvaranjem ove Institucije mogla bi nestati sa izdavačke, kulturne i naučne mape svijeta. Bogat arhiv, zbirke proglašene nacioalnim spomenikom BiH propadali bi iza zatvorenih vrata, a mnogima napredak bio onemogućen. Za to vrijeme kao još jedna zajednička stavka svim nivoima vlasti izgleda utemeljila se nebriga za institucijama kulture.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!