Numanović za N1: Orban – fašista u pokušaju

Vijesti 22. dec 202119:37 > 19:59 0 komentara
N1

Vanjskopolitički analitičar i urednik portala Politički.ba Sead Numanović, uvijek dobro informisan, za N1 je komentarisao posljednje mađarske, ali i poteze Evropske unije u Bosni i Hercegovini, državi raskola i žestoke političke krize.

Numanović smatra da stavovi Viktora Orbana, predsjednika Mađarske i djelovanje Olivera Varhelyija, komesara za proširenje EU nisu ništa novo te dodaje da ni ne vrijedi nešto.

“Sve što Orban govori i radi, u čemu ga prilično trapavo slijedi Varhelyi, usmjereno je na unutranju mađarsku i evropsku politiku. Njemu slijede izbori. Postoje nade da bi ih mogao izgubiti i konačno sići s vlasti. Daj Bože! Orbanova agenda je odavno poznata i kao takva proskribirana je u Evropskoj uniji”, ističe Numanović za N1.

“Ne trebamo se ‘paliti’ na priču Orbana”

Mađarska je, kaže ovaj iskusni novinar, već neko vrijeme pod rastućim sankcijama Evropske unije. Ističe da je već ostala “kratka” za nešto više od sedam milijardi eura. A novca će još više faliti.

“Orban je u dubokom srazu s (zapadnom) Evropom. I taj jaz se samo produbljuje.  Njegova priča o problemu integracije dva miliona muslimana iz Bosne i Hercegovine je odraz toga što on jeste. Fašista u pokušaju. Jer, taj i takav napadno se udvara Rusiji i Vladimiru Putinu. Mi se ne trebamo ‘paliti’ na tu priču”, naglasio je Numanović.

POVEZANE VIJESTI

Numanović podsjeća da je još više muslimana živjelo u BiH 2000., kada je ova država bila apsolutni šampion u evropskim i NATO integracijama. Naglasio je da je do nas da se to vrijeme vrati.

“Orban se može na glavu nasaditi, hodati na rukama, ako mi radimo svoj posao, džaba mu sve. A svoj posao moramo raditi zbog nas, a ne zbog (obećanog ulaska) u EU. I tu bih volio da nas Orbanove žaoke trgnu i pokrenu da radimo i uradimo ono što bi njemu najviše smetalo – iskoračimo čvrstim korakom prema Briselu. Naša nesreća i svih šest država Zapadnog Balkana je da je proširenje EU u ćorsokaku. Činjenica da je taj portfolio dat baš Mađarskoj, Viktoru Orbanu i njegovim satrapima, jako je indikativna. Nadati se da bi to zlo koje nas je sve snašlo, moglo ispasti na dobro”, zaključio je Sead Numanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!