Nutricionistkinja za N1 otkriva koji vitamini ili minerali pomažu u sistemu: Kada i kako ih piti?

VIDEO 07. aug 202410:37 > 13:38 0 komentara

Minerali i vitamini su veoma važni za naše zdravlje i funkcionisanje. Koji vitamini ili minerali gdje pomažu u sistemu i kroz koje namirnice ih je najlakše unijeti u organizam, te kako ih pravilno unositi u vidu supelementacije razgovarali smo sa Nevenom Pandžom, kliničkom nutricionistkinjom iz Mostara.

Vitamini su ključni za naše zdravlje i normalno funkcionisanje organizma. Na samom početku razgovora za Novi dan Nevena Pandža je kazala koje su najvažnije funkcije vitamina mu našem tijelu i zašto su nam potrebni u svakodnevnoj ishrani.

“Vitamini su nam potrebni za sve što se dešava u našem organizmu. Treba nam raznolika prehrana za unos vitamina. Jedna mala snaga odbrane su vitamini. Vitamin C je jako bitan u borbi protiv bolesti, kao i vitamin D. Tu su svakako i vitamin A i vitamin B. Da i ukoliko dođe neki virus, oni pomažu našoj stranici da se odbrani i da se regenerira”, kazala je Pandža.

No, kada je riječ o skupini vitamina B, Pandža je istaknula:

“Vitamini B skupine su jedna dobra ekipa i oni su najviše uključeni u metabolizam energije. Njih unosimo u puno većoj količni. Zamislite ih kao male faktore, za sve funkcije i promet što se dešava u našem organizmu. Vitamin B je više i tako ih dobijamo oiz velikog broja namirnica. Imamo ih i u žitaricama, i u namirnicama životinjskog porijekla”, pojasnila je.

Također, govorila je i o značaju vitamina C.

“Svi imamo neke svoje asocijacije. Za vitamin C su citrusi. Zeleno i lisnato povrće doprinosi također unosu vitamina C. Kada govorimo o vitaminu D. Uvijek nekako gledam da razumijem tu početnu tačku. Svakom treba. Vitamin D apsorbiramo putem naše kože. Pitanje je koliko smo izloženi suncu, koliko je preporučjiv. Treće pitanje boja puti. Primarno nam je putem sunca, dio hrane može pomoći”, kazala je.

N1 BiH

Klinička nutricionistkinja iz Mostara navela je da nam magnezij pomaže za energiju, i kod pokretljivosti crijeva.

“Uvijek iz hrane primarno unostiti vitamine, to se uvijek bolje apsorbira. Ali svakako i suplementacija. Najprije i ako sumnjamo za manjak vitamina i minerala, šta god budete mogli izvaditi iz nalaza je dobro. Uzimati suplemente je dobro. Moja preporuka je sa namirnicama što više. Željezo, kalcij, magenzij se moraju odvojiti jer se oni takmiče u toj apsorpciji. Vitamin C je dobro uzimati ujutru, ali ako imate osjetljiv želudac to može teško pasti na želudac. Vitamin C vežite za prvi dio dana, to pravi temelj za sve što vas u danu čeka”, zaključila je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!