NVO na udaru vlasti u RS, pred NSRS tzv. Zakon o stranim plaćenicima

Vijesti 27. sep 202315:38 0 komentara
N1/Arhiv

Narodnoj skupštini Republike Srpske počela je rasprava o Nacrtu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. Ovo zakonsko rješenje čije donošenje je zagovarao entitetski predsjednik Milorad Dodik nastavak je gušenja slobode govora i osnovnih ljudskih prava ocjenjuju nevladine organizacije, dio međunarodne zajednice, ali i opozicija.

Nepostojanje ovakvog zakona kako je istakao predlagač, ministar pravde Miloš Bukejlović, stvara pretpostavke za “urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Republike Srpske i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Republike Srpske”.

Zakonom se predviđa uspostavljanje posebnog registra neprofitnih organizacija koje finansijski ili na drugi način podržavaju strani subjekti, a u taj registar neprofitne organizacije bile bi upisane kao “agenti stranog uticaja”.

Osim toga, u svom radu neprofitne organizacije bile bi u obavezi da na materijalima koje koriste u radu ističu oznake neprofitnih organizacija.

Za dio opozicije to predstavlja primjer dodatne stigmatizacije i gušenja onih koji nisu pod skutima vlasti. Zakon predviđa i zabranu političkog djelovanja, ali i političkih aktivnosti pod kojima se podrazumijeva “svaka aktivnost prema organima, institutijama ili izabranim predstavnicima Republike Srpske u smislu formulisanja, usvajanja ili izmjene propisa i politike Republike Srpske”.

“Nacrtom se žele zabraniti pojedine aktivnosti kao što je zagovaranje javnih politika i izmjena zakona što je jedna od osnovnih i suštinskih uloga organizacija civilnog društva. Uvođenjem obaveze za označavanje materijala koje su rezultat djelovanja neprofitne oranizacije kao i sama sintagma agent stranog uticaja je u svojoj prirodi nedemokratska”, kazala je tokom rasprave SDS-ova Maja Dragojević Stojić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!