O porastu broja onkoloških pacijenata i liječenju raka u BiH i Evropi u Novom danu

Vijesti 27. aug 202413:06 0 komentara
N1

U sutrašnjem izdanju Novog dana gledajte:

Srbija je, prema tvrdnjama tabloida bliskih Aleksandru Vučiću uhapsila hrvatskog špijuna. Potvrdio je to srpski ministar policije Ivica Dačić, o događaju nikavih saznanja nema hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova. Za Novi dan govori prof. Armin Kržalić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminilogiju i sigurnosne studije UNSA.

Raste broj onkoloških pacijenata u Bosni i Hercegovini. Sredstva u Fondu solidarnosti Federacije BiH nedovoljna da pokriju terapije svih pacijenata. Evropa i svijet fokus stavljaju na imunoterapije, a bh. pacijenti sve duže čekaju na svoju hemoterapiju. Za Novi dan govore predsjednica udruženja Renesansa Enida Glušac, dr. Amina Jalovčić Suljević, onkolog i Riad Hajdarević, naučnik iz BiH koji radi u Norveškoj i Istražuje nove metode liječenja kancera.

Vrijeme je različitih crijevnih viroza uzrokovanih, između ostalog, Rotavirusom i adenovirusima. Traju u prosjeku od tri do sedam dana uz specifičnu kliničku sliku. Budući da su ove viroze posebno zastupljene kod vrtićke i školske djece, savjete kako što lakše prebroditi ovaj period,ali i početak školske godine potražili smo kod dr. Belme Etemi Kočo, specijalistice porodične medicine.

FK Borac sutra ima priliku napraviti nešto što ni jednom klubu iz Bosne i Hercegovine nije pošlo za rukom, a to je kvalifikacija za grupnu fazu Evropske lige. Momci koje sa klupe predvodi Mladen Žižović su se u Banjaluku iz Mađarske vratili sa aktivnim rezultatom i na svom stadionu dočekuju Ferencvaroš. Upravo je Mladen Žižović gost Novog dana.

Govorimo i o performansu “Tražim ulicu za svoje ime” koji će biti izveden večeras u amfiteatru Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo. Autor je Armin Behrem, a za režiju je zadužena Ajla Bešić koja je naša gošća.

Minela jašar – Opardija je sa vama od 8:00 do 11:00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!