Obavljena kolektivna dženaza za četiri žrtve ratnih zločina na području Zvornika

Vijesti 01. jun 202319:34 0 komentara

U Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija, danas je klanjana 25. Kolektivna dženaza i obavljen ukop četvoro identifikovanih civila, ubijenih na području Opštine Zvornik tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Njihova tijela su pronađena u masovnim grobnicama Kamenica, Križevačke njive i Snagovo, još 2004. godine. Međutim, na identifikacije se čekalo skoro dvije decenije.

Posmrtni ostaci Sadike Hrbatović, Izeta Manjića, Smaje Hamzabegovića i Senada Sulejmanovića iz Zvornika, pokopani su danas u Gornjoj Kalesiji.

“Krenuli su prema Tuzli. Onda su upali u zasjedu u Bajkovici, poznatu kao križevačke njive. I tu je bio ranjen. Bio je tu dva dana, po mojim informacijama. I tu je umro”, prisjeća se Muris Sulejmanović, rođak ubijenog Senada Sulejmanovića.

Sa područja Zvornika, traga se za još više od 400 nestalih osoba. Razija Softić ranije je ukopala oca i dva brata, a traga za još četvoricom braće.

“Zna se gdje su nestali. Na Bijelom Potoku su nestali, zna se ko je šta uradio. Jedan brat i otac nađeni su na Crnom vrhu i ukopani 2024. godine, drugi brat je 2005. godine. Od tada…ništa. Niti se ko javlja. Ništa, ništa”, kaže Razija.

Ahmet Grahić iz Udruženje zarobljenih i nestalih osoba Zvornik pojašnjava kako su nakon uspostave instituta i revizija za kosturnice, sklopljena ona tijela od kostiju koje su bile izmješane.

“Mi danas imamo 43 tijela pod NN. Nažalost, porodice nisu dale krv”, dodaje.

Kolektivne dženaze ove godine ranije su obavljene u Vlasenici i Bratuncu, a preživjeli podsjećaju na razmjere stradanja jednog naroda.

“Velika je to snaga. Bošnjaci Podrinja, zaslužuju u ovo vremenu, ali i u budućnosti, da cijeli naš narod, svi istinoljubljivi ljudi, budu sa njima”, kaže tuzlanski muftija, Vahid ef. Fazlović.

Jučerašnje presude bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije, Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, za zločine, između ostalih i u Zvorniku, makar su neka satisfakcija za žrtve, rečeno je danas.

“Mi se borimo samo za istinu. Bila ona gorka ili slatka, ja ću je progutati, ali samo da je istina. Jučer se dokazalo da je, ipak, Srbija učestvovala u sukobima, da je planirala. To mi je bitno i drago”, kaže Ahmet Grahić.

Porodice su danas još jednom apelovale na nadležne da ubrzaju proces traženja nestalih osoba, ali i da aktivnije rade na procesuiranju odgovornih za zločine. Prema zvaničnim podacima, na području Zvornika je ubijeno oko 2.000 civila. Do sada je pronađeno i identifikovano 1.114, a ovdje je ukopano 792.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte još

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!