Obećanje, ludom radovanje: Koliko predizbornih obećanja su načelnici i gradonačelnici ispunili?

Vijesti 18. dec 202321:09 0 komentara

"U laži su kratke noge" univerzalna je poruka za sve nivoe vlasti u BiH. U Istinomjeru su radili monitoronig lokalnog nivoa i došli do poražavajućih rezultata u mandatnom periodu 2020-2024. godina. Od ukupno 513 obećanja načelnika i gradonačelnika u potpunosti su ispunjena, nakon dvije godine mandata, svega 23.

Najviše predizbornih obećanja uoči Lokalnih izbora 2020. godine dao je načelnik Opštine Ilidža Nermin Muzur, ukupno 87, a ispunio jedno.

“Nekon tri godine mandata načelnika Muzura još uvijek nisu evidentirane aktivnosti na realizaciji 15 obećanja. Uključujući izgradnju sportske dvorane u naselju Sokolović kolonija, uspostavljanju Centra za mlade, ali i izgradnji mosta između Butmira i Sokolović kolonije”, naveo je Emir Velić iz Istinomjera.

Najmanji broj obećanja u svom programu imao gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković – njih tek deset. Ispunjeno samo jedno.

“Jedno obećanje je ocjenjeno prekršenim, a to je “Banja Luka – grad bez podjela”. Tokom dvije godine je bilo započeto. Međutim u trećoj godini desilo se priključenje hajci protiv projekcija filma “Pride” u kojoj se Stanivuković prikačio višim nivoima vlasti nazivajući to paradiranujem, te je svojim stavovima doprinjeo stvaranju atmosfere u kojoj su aktivisti i novinari napadnuti na dan projekcije filma”, navela je Biljana Livančić iz Istinomjera.

Nije se velikim brojem ispunjenih obećanja proslavio ni načelnik Općine Novo Sarajevo, on izdvaja parking na koji su građani čekali više od tri godine, a trajala je od ljeta 2020. godine sve do 29. oktobra 2023. Tanović je imao ukupno 69 obećanja od kojih je ispunio dva. U svoju odbranu kaže da su to bila obećanja političkih stranaka koalicije s kojom je izašao na izbore da bi je u toku mandata napustio.

“Ne bih ja rekao da je to tek dva. Ono što moramo naglasiti obećanja koja se vode kao obećanja načelnika bar što se mene tiče su obećanja koalicije koja je tad bila Četvroka. I tu ima obećanja pojedinih politički stranaka koje su pripisane kao obećanja načelnika Tanovića. Ima nekoliko koja su bila moja i lična. Ne bježim od toga, dva su ispunjena”, kazao je Tanović.

Gradonačelnik Gračanice Nusret Helić u okviru Izbornog programa 2020–2024 SDP BiH Gračanica dao je 72 obećanja, od kojih je u potpunosti ispunjeno jedno. Ocjenu “u progresu” dobilo je 25, a “započeto” njih 35, dok na 11 obećanja Istinomjer nije uspio zabilježiti aktivnosti.

“Mene kad lično pitate koji je ova obećanja i dao ja sam poprilično zadovoljan. Mi smo ispunili dosta toga, dosta toga je u radu već sad znamo šta se neće ispuniti. Uglavnom ono što smo dogovarali s višim nivoima kao neko ko treba da obezbijedi više sredstava”, rekao je.

Naš narod bi rekao “obećanje, ludom radovanje”. Ipak, procenti ispunjenih obećanja u opštinama i gradovima su mnogo veći nego na višim nivoima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!