Obećavali blagostanje nakon izbora: “Viđam penzionere kako rove po kontenjerima”

Vijesti 22. mar 202320:27 0 komentara
F.Z./N1

Političari su nam obećavali blagostanje nakon izbora. No, zabavili su se svojim foteljama i interesima. Istodobno, cijene hrane nastavljaju, a plaće ostaju na istoj razini.

Svima osim državnim službenicima. A dok nacrt državnog proračuna potvrdi i Parlament, pojedincima će plaće iznositi i preko 6 tisuća maraka. Istodobno, očekuje se i redovito usklađivanje mirovina, pa će minimalna biti veća za oko 20 maraka.

Kao nagradu za svoj pošteno odrađeni radni vijek, sedamdesetdvogodišnji Halid Balić dobio je od države 495 maraka. Režijski troškovi često mu bivaju veći od penzije, ali skromno kaže, nije njemu najteže.

”Bio sam do skoro podstanar, sad sam dobio neki privremeni stan. Vjerujte mi da mi za režije bude i ne ostane mi da jedem. Po kantama ne rovim, ali vjerujte mi da viđam penzionere po kantama rove”, rekao je Balić.

Halid se, kao i mnogi drugi penzioneri, nada povećanju penzija. A nakon akontativnog povećanja od 11,1% koje se dogodilo u januaru, u aprilu sleduje redovno usklađivanje penzija.

”Praktično ostalo je 4,5%. Naši penzioneri trebali bi 15. aprila, da im se obračuna ova razlika sve od nove godine za ova četiri mjeseca, i da se 5. maja isplati”, istakao je Redžo Mehić, iz Udruženja  penzionera FBiH.

Više u prilogu Dragice Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!