Obilazak institucija i niz sastanaka: Plenković odgovarao na prozivke Izetbegovića, ali o Dodiku nije bio raspoložen da priča

Vijesti 04. sep 202422:08 0 komentara

Premijer Republike Hrvatske, Andrej Plenković, stigao je u dvodnevnu posjetu BiH. Prva stanica bilo je Sarajevo, gdje ga je dočekala predsjedavajuća SM, Borjana Krišto. Program je bio krcat. Obilazak institucija i niz sastanaka. Između ostalog, usvojen i međudržavni sporazum o evropskom partnerstvu.

Svečarski ton kratko je trajao. Odmah po dolasku, hrvatski premijer odgovarao je na prozivke Bakira Izetbegovića da u BiH dolazi kad hoće i ponaša se kao da je u svom dvorištu, misleći na aktuelno otvaranje dionice Koridora 5C.

Andrej Plenković, premijer Republike Hrvatske:

“Slučajno koincidira otvaranje danas sa mojim boravkom u Sarajevu i Mostaru. Domaćini su kazali da bi im bilo drago ukoliko bismo mogli biti sa njima danas. Naša je uloga prije svega čestitarska i promatračka. Ta neka vrsta politiziranja nečega što je čisto gesta pristojnosti na poziv domaćina mi se čini neprimjerena, pogotovo što je riječ o zajedničkom projektu.”

Nije bio mnogo raspoložen ni da komentariše hoće li Miloradu Dodiku sankcije uvesti i Evropsko vijeće.

Andrej Plenković:

“U ovom trenutku to nije bitno, bitno je da BiH dobro funkcionira, da ide prema članstvu u EU.”

Upravo je evropski put Bosne i Hercegovine bio tema sastanka sa predsjedavajućom SM, Borjanom Krišto. U tom kontekstu, pomoći će nam i eksperti, koji su učestvovali u pristupnom procesu Hrvatske. Ali, domaću zadaću, ipak moramo sami završiti. Od 113 tačaka iz reformske agende, 110 je usaglašenih.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH:

“Jer smo mi krajem trećeg mjeseca sve ovo usaglasili prije toga. Da bi se nakon toga, uspostavilo da se 4 kantona suprotstavljaju stavu odnosno nacrtu reformske agende. Ja razgovaram sa preostala 4 kantona, ukazujući na to da nema nikakve političke štete u ovom smislu da blokiraju, samo može biti politička šteta i odgovornost za sve nas u BiH kad su u pitanju povlačenja sredstava prve tranše.”

Ali šansa, čini se, još nije izgubljena.

Andrej Plenković:

“Uvjeren sam da se u razgovorima sa Evropskom komisijom može iznaći rješenje koje bi omogućilo da BiH iskoristi tih prvih 70 miliona evra o kojima se govori, jer važno je da ta locirana sredstava koja su namijenjena za reforme i razvoj zemlje, budu stavljena u funkciju, a ne da čekaju.”

O tome bi se u Briselu moglo razgovarati već 19. septembra, navodi Plenković, koji je bitnu ulogu odigrao i prilikom posjete Ursule von der Leyen u januaru ove godine. Prema riječima Krišto, baš to je pomoglo otvaranju pregovora. No, od tada, bh. vlasti nisu mnogo učinile, smatra Ranko Mavrak.

Ranko Mavrak, novinar:

“Ja bih rekao da je Hrvatska uradila sve što je mogla za BiH i sad se od BiH očekuje da sama uradi domaće zadaće bez kojih nema napretka. Svi ti apeli idu na to da se napokon političari u ovoj zemlji počnu racionalno ponašati. Jer sve ovo što se do sada vidi su doista dječije igre koje se svoje na to da se ucjenjuje partner ili protivnik sa zahtjevima koji su potpuno nerealni.”

BiH ostaje jedan od hrvatskih prioriteta na međunarodnom planu, navodi Plenković. Cilj je podržati našu zemlju na evropskom putu, održati dobre komšijske odnose i zaštititi Hrvate kao konstitutivan narod u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!