Obilježava se 1. maj: Neko ga je započeo na ulici, neko u prirodi. Brige su iste

Vijesti 01. maj 202419:50 0 komentara

Obilježava se 1. maj- Međunarodni praznik rada. Neko ga je započeo na ulici, neko u prirodi. No, brige su iste. Ovaj dan služi kao podsjetnik na to da se radnička prava još surovo krše. Na većim platama, slobodnoj nedjelji i poštovanju njihovih prava i ove godine insistiraju predstavnici Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti. U odvojenoj šetnji, od veće satnice ne odustaje ni Sindikat metalaca FBiH.

Iz godine u godinu identična slika na ulicama glavnog bh. grada. Gotovo isti su i radnički zahtjevi. Poštovanje njihovih prava, slobodna nedjelja i veća plata prioritet je predstavnika Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti. Transparenti koje nose, svjedoče da ništa od toga, od prošle godine, nije ispunjeno.

Safija Fejzić, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti:

“Pod hitno da promijene tu minimalnu platu pošto je inflacija otišla. Da se puno više poveća, nego što su rekli 1.000 KM, a nisu ispoštovali jer smo i prošle godine ovdje bili i ništa nisu uradili”.

Za ispunjenje konačnog cilja potrebno je, međutim, mnogo više jedinstva, a samim tim i masovnosti.

Blaženka Mitrović, Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti:

“Ne može biti da poslodavac ne da, ne dozvoli, mada imamo i takvih situacija. Ali, ovo je vrijeme gdje možemo odvojiti nekih sat vremena ili dva, da se posvetimo toj borbi”.

Moto ovogodišnje protestne šetnje koja je započela od zgrade institucija do Delegacije EU je ” EU, idemo? Ili je gotovo”? A, ako je ovo prvo, onda na tom putu treba uklanjati prepreke.

Evropski put jeste prioritet. BiH nema alternativu, konstatuju. Ali, na tom putu, svakako je potrebno da nadležni porade na ispravljanju svih nelogičnosti i nejednakosti koje ih prate, kojima su izloženi, u smislu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa direktivama EU. Posebno u onom dijelu koji se tiče povećanja minimalne plate i njihovih radničkih prava.

Ali, i aktivnog učešća u pregovaračkim procesima, posredstvom Komisije čije formiranje traže.

Mersiha Beširović, predsjednik Sindikata:

“Mi ne želimo čekati u redovima pred ambasadama, ne želimo više ispraćati svoju djecu sa strahom i nadom – samo još ova tri mjeseca i inda je dosta. Ne želimo započinjati novi život u godinama kada bismo trebali planirati penziju”.

U EU svakako idu, sa ili bez bh. vlasti. Mnogi su zbog ovakve društveno-političke situacije svoje kofere spakovali trajno. Od svojih prava ne odustaje ni Sindikat metalaca FBiH. Sarajevske ulice danas su im široke. Gotovo uporedo s kolegama trgovcima, ali iz suprotnog pravca – od Doma sindikata, do zgrade Vlade FBiH, izrazili su nezadovoljstvo životom na marginama.

Almir Salihović, predsjednik Sindikata metalaca FBiH:

“Pregovori za granski kolektivni ugovor prema Udruženju poslodavaca dostavljeni su u septembru prošle godine. Do danas nije bilo nijednog pregovaračkog sastanka”.

Od povećanja najniže neto satnice sa 4,40 na 5,68 KM ne odustaju. U toj borbi ne isključuju ni mogućnost stupanja u generalni štrajk.

Kenan Mujkanović, potpredsjednik Sindikata:

“Nije to nikakav nerealan, nemoguć zahtjev. Mogli smo mi tu tražiti sigurno i daleko više. A drugi zahtjev je da se konačno usvoji taj famozni zahtjev o minimalnoj plati i set fiskalnnih zakona koji će značajno rasteretiti troškove rada”.

Dok praznik rada jedni dočekuju na ulici, drugi ga obilježavaju u prirodi, na poznatim sarajevskim izletištima, ali i olimpijskim ljepoticama.

“Lijepo nam je i uživamo”; “Lijepo, opušteno. (Šta za vas predstavlja Praznik rada?) Slobodan dan”… 

Ili čak dva. Uz roštilj, igru i dobro raspoloženje danas se i poskupljenjima gleda kroz prste.

Pojedini, s druge strane, ne bi da rizikuju. Oblaci im, kažu, nisu prijateljski nastrojeni. Ipak, dan su, prije kiše koja je uslijedila kasnije, ipak iskoristili. Onako, kako dolikuje na ovaj dan – s porodicom i prijateljima, na omiljenim mjestima i potisnutim brigama. Možda na današnji dan dočekaju neke bolje dane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!