Obilježavanje 31 godine od stradanja Srba u Sijekovcu

Vijesti 26. mar 202312:14 0 komentara
Detektor.ba

U Sijekovcu kod Broda danas se obilježava 31. godišnjica stradanja Srba. Prema podacima Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, u Sijekovcu je na današnji dan 1992. godine ubijeno devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Zločin se dogodio kada su različite formacije sačinjene od Bošnjaka i Hrvata, s oznakama hrvatskih vojnih formacija, prešle rijeku Savu iz Hrvatske i u Sijekovcu počinile ratni zločin nad stanovništvom srpske nacionalnosti.

Iz UDIK-a tvrde da motiv napada na Sijekovac do danas ostaje pod znakom pitanja, te da neki izvori tvrde da su hrvatsko-bošnjačke snage ubile civile i zapalile 50 kuća u selu, bez ikakvog povoda.

Sud Bosne i Hercegovine je u maju 2014. godine na 10 godina zatvora osudio Zemira Kovačevića nekadašnjeg pripadnika Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zbog učešća u ubistvima, maltretiranju i pljački srpskih civila na području Sijekovca u martu i aprilu 1992. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!