Obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu u Britaniji: Borba protiv poricanja

Vijesti 11. jul 202217:17 0 komentara
Anadolija

Nizom događaja Velika Britanija će ove godine obilježiti Dan sjećanja na Srebrenicu, što ovu državu čini najvećim komemoratorom u svijetu memorijalnih aktivnosti povodom obilježavanja srebreničkog genocida. Svake godine organizacija Remembering Srebrenica UK bira temu koja ne samo da oslikava jedan aspekt genocida koji se obilježava, ali i govori zajednicama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ove godine to je 'Borba protiv poricanja'.

UN ga opisuje kao ‘najgori zločin na europskom tlu od kraja Drugog svjetskog rata, a ubistva u Srebrenici 1995. godine Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju kvalificirali su ga kao genocid. Uprkos ovoj nedvosmislenoj činjenici, negiranje genocida u Srebrenici kao i ostalih zločina protiv čovječnosti počinjenih širom Bosne i Hercegovine u periodu od 1992. do 1995. prevladava među pojedincima na najvišim nivoima, uključujući načelnika Opštine Srebrenica, politički vrh entiteta Republike Sprske i Srbije, kao i Rusije koja je uložila veto na Rezoluciju UN-a 2015. kojom se ubistva u Srebrenici osuđuju kao genocid“, navodi se u saopštenju organizacije Remembering Srebrenica UK.

Predsjednik organizacije Dr Waqar Azmi upozorio je na sličnosti između sadašnjih težnji nekih lidera u BiH s idejama 1990-tih koje su rezultirale masovnim ubistvima i drugim zločinima.

Poricanje je zadnja faza od deset koraka do genocida i sada se koristi za razbijanje države Bosne i Hercegovine od strane čelnika bh. Srba Milorada Dodika koji je u traženju podrške od Rusije vođen ideologijom ujedinjena ‘srpskog svijeta’ – idejom alarmantno sličnoj ideji ‘Velike Srpbije’ bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića, koja je poduprla kampanju bh. Srba 1990-tih, koja je kulminirala planiranim, sistematskim i industrijaliziranim ubistvom nešto manje od 100 hiljada muslimana, raseljavanjem dva miliona ljudi i genocidnom silovanju do 50 hiljada žena samo zbog njihovog identiteta”, kazao je Azmi.

Velika Britanije će obilježiti 27. godišnjicu Dana sjećanja na Srebrenicu na komemorativnom prijemu Vlade Njezinog Veličanstva, čiji je domaćin ministrica vanjskih poslova. Predsjedavajući britanskog parlamenta Sir Lindsay Hoyle će također biti domaćin prijema u znak sjećanja na Srebrenicu 12. jula u Domu naroda.

Na oba skupa govor će održati predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i preživjeli genocida u Srebrenici Emir Suljagić.

Osim ovih, širom Velike Britanije bit će održano oko hiljadu drugih aktivnosti u školama, gradskim dvoranama, policijskim stanicama , vjerskim objektima i društvenim centrima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!