Obilježavanje godišnjice srebreničkog genocida u Londonu: “Nikad nam nije bilo važnije učiti iz Srebrenice”

Vijesti 16. jul 202409:01 0 komentara
N1/ F.Z.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva obilježit će 29. godišnjicu genocida u Srebrenici, kao jedina zemlja izvan Bosne i Hercegovine koja ovaj događaj obilježava na nacionalnom nivou. Komemoracija će biti održana u Uredu za vanjske poslove i Commonwealth u Londonu, u prisustvu preživjelih žrtava genocida, diplomata, lidera zajednica i građana. Domaćin komemoracije je novoizabrani laburistički državni ministar za Europu, Stephen Doughty, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović bit će glavni govornik.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina zemlja izvan BiH koja obilježava genocid u Srebrenici na nacionalnom nivou, a ovo je samo jedan od preko hiljadu događaja i aktivnosti koje se ove sedmice održavaju širom Britanije u organizaciji dobrotvorne organizacije Remembering Srebrenica UK”, saopšteno je iz ove organizacije.

Različite zajednice širom Ujedinjenog Kraljevstva održavaju komemorativne događaje i aktivnosti u školama, gradskim vijećnicama, društvenim centrima i mjestima bogosluženja u čast više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka ubijenih u samo nekoliko dana u julu 1995.

“Ogromna je privilegija što nam se pridružio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednik Denis Bećirović na ovogodišnjem UK Nacionalnom danu sjećanja na Srebrenicu i zahvalan sam novoizabranoj Laburističkoj vladi za podršku ovoj važnoj prigodi”, rekao je predsjedavajući organizacije Remembering Srebrenica UK, dr. Waqar Azmi OBE.

“Ovogodišnja tema UK Nacionalnog dana sjećanja na Srebrenicu ‘Ja sam jer si i ti’ služi kao podsjetnik da su zajedničke veze koje imamo kao ljudska bića daleko važnije od onih koje nas razdvajaju. Nikad nam nije bilo važnije učiti iz Srebrenice. Ne samo da moramo učiti, već moramo i djelovati i ukloniti korijene poricanja genocida u Srebrenici, mržnje i straha: okupljanjem zajednica; omogućavanjem otvorenog i iskrenog dijaloga; i nastojeći transformirati našu pripovijest iz priče podjele u priču jedinstva”, dodao je.

11. jula ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima ukopani su posmrtni ostaci još 14 identificiranih žrtava genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!