Obilježena 26. godišnjica od pada enklave i zločina nad Bošnjacima Žepe

Vijesti 27. jul 202121:00 0 komentara
Anadolija

Na lokalitetu Memorijalnog kompleksa u Žepi danas je obilježena 26. godišnjica pada enklave, zaštićene zone Ujedinjenih nacija (UN) Žepe i zločina nad Bošnjacima tog područja.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 6. maja 1993. godine Žepa je proglašena zaštićenom zonom.

Na današnjem obilježavanju podsjećeno je da međunarodna zajednica nije stala u zaštitu sigurnih zona, najprije Srebrenice, a onda i Žepe.

Prisutnima se u ime boraca Žepske brigade ARBiH obratio Ago Hodžić koji je podsjetio na herojsku borbu boraca predvođenih komandantom Avdom Palićem.

Prisutnima se obratila i Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, koja je kazala da žrtve Srebrenice i Žepe nikada ne smiju biti zaboravljene.

Subašić: Pobjeda porodica žrtava

Istakla je da je pobjeda porodica žrtava nad zločincima u hiljadama odrasle djece čiji su očevi ubijeni u genocidu.

Subašić je pozdravila i odluku Visokog predstavnika Valentina Inzka o zakonskim odredbama kojima se zabranjuje negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca, te je rekla da je to bila obaveza prema žrtvama.

Dio stanovnika Žepe spas je pokušao naći, prelaskom Drine, u Srbiji, a tamo su zatočeni u logore Mitrovo Polje i Šljivovica. Oni koji su ostali u Žepi autobusima su prebačeni do teritorije pod kontrolom Armije RBiH. Nakon što je iz Žepe izašao posljednji autobus s civilima, jedinice VRS kojima je komandovao Ratko Mladić zarobili su Avdu Palića, Mehmeda ef. Hajrića i Amira Imamovića, koji su učestvovali u pregovorima o evakuaciji civila.

Tokom opsade Žepe poginulo je 457 njenih branilaca. Vijeće muftija IZ BiH je Srebrenicu i Žepu proglasilo Šehitlucima genocida nad bošnjačkim narodom.

#related-news_0

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!