Objavljena dugoročna vremenska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas ljeto očekuje

Vijesti 30. maj 202407:33 0 komentara
F.Z./N1

Ljeto 2024. godine u Bosni i Hercegovini trebalo bi biti nešto svježije u odnosu na ljeto prošle godine, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Raspoloživi produkti za dugoročnu prognozu ukazuju da bi na prostoru Bosne i Hercegovine srednja temperatura zraka tokom ljeta 2024. godine (period 1. juni – 31. august) trebala biti viša u odnosu na normalu za period 1981-2010. godina.

Vjerovatnoća ostvarenja ove prognoze je velika i iznosi oko 70 posto, napominju iz FHMZ-a.

Prema raspoloživim podacima, najveća pozitivna odstupanja u odnosu na normalu očekuju se u mjesecu julu na sjevernim područjima zemlje. U navedenom periodu nisu isključeni kraći periodi s prodorima svježijih zračnih masa, sa sjevera Evrope.

Broj očekivanih toplih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 61, a na području južne Hercegovine prognozira se oko 86 toplih dana.

Prognoza padavina, u odnosu na prognozu temperature zraka, za ovako dugo razdoblje je složenija i manje pouzdana. Stoga, prognozu padavina za predstojeće ljeto treba uzeti s većom dozom rezerve.

Prognozirane ukupne količine padavina tokom ljeta 2024. godine, trebale bi biti manje u odnosu prosječne sume tokom ljetnog perioda. U centralnom i sjevernom dijelu zemlje, naročito u planinskim i pretplaninskim područjima količine padavina bi mogle biti u granicama višegodišnjeg prosjeka.

Duži sušni periodi su izvjesniji na jugu zemlje, ali trenutno nije moguće utvrditi okvirno vrijeme pojave istih, dodaje se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!