Obrazovanje je ključno: “Vi se nekad loše odnosite prema usisivaču u kući kad vas iznervira, tako se pojedini muškarci odnose prema ženama…”

Vijesti 03. sep 202410:31 > 13:33 0 komentara

Osma žena je ubijena u Bosni i Hercegovini od početka godine. Motiv još nije poznat, ali je ubica od ranije poznat policiji. Svjedočimo sve okrutnijim ubistvima. Državna parlamentarna komisija za ravnopravnost spolova nedavno je zatražila izvještaje nadležnih policijskih organa na svim nivoma. Trebali su sadržavati informacije o slučajevima prijavljenog nasilja, femicida.

Mia Karamehić Abazović, članica Komisije za ravnopravnost spolova PSBiH, za N1 je kazala da su dobili skoro sve podatke osim iz tri kantona u FBiH i da će se sada vršiti analiza tih podataka. Potom će, navodi ona, tražiti određene podatke od Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine i potom angažirati stručnjake.

“Mi nismo eksperti za sve, nismo stručnjaci za sva polja. Želimo sagledanu raspravu kako bi nam oni mogli predloćiti šta da radimo, kako bismo mi to uradili”, kazala je ona.

Ključ je, ističe, da se vrši edukacija djece od njihove najranije dobi.

“Moramo obrazovati djecu da to nije prihvatljivo. Kasno je kad dođe do nasilja koje se dešava. To znači da smo odgojili pojedince u nekoj vrsti društvene patologije. Moramo od malih nogu, od vrtića, škola staviti naglasak na prevenciju nasilja kroz edukaciju. Nećemo mi djeci zabranjivati nasilje, vršiti nasilje da bi spriječili nasilje. Moramo ih naučiti da to nije dobro ponašanje, da se sa svojom frustracijom moraju nositi na drugi način i pokušati kao društvo odgojiti zdrave individue”, objasnila je.

I dalje se, prema riječima Karamehić Abazović, žene ne tretiraju ravnopravno.

“Vi se nekad loše odnosite prema telefonu, loše se odnosite prema usisivaču u kući kad vas iznervira. Tako se pojediniti muškarci odnose prema ženama”, navela je ona.

Najavila je Karamehić Abazović da će Komisija zatržiti da se povećaju sredstva iz budžeta BiH za sigurne kuće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!