O'Brien: SAD neće dopustiti otcepljenje RS i tačka

Vijesti 29. dec 202312:36 0 komentara
James O'Brien (N1)

SAD su čvrsto na stajalištu da neće dopustiti otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i na takav pokušaj kršenja Daytonskog sporazuma će reagirati, potvrdio je pomoćnik američkog državnog tajnika James O'Brien.

“U Daytonu smo o tome razgovarali i svi su tamo shvatili da nema prava na odcjepljenje. Tačka. SAD će djelovati ako bilo ko pokuša promijeniti ovaj osnovni element Daytona”, stoji u izjavi koju je O'Brien objavio na službenom profilu na društvenoj mreži X.

On je time potvrdio reakciju koja je još u četvrtak stigla iz Ambasade SAD u Sarajevu, u kojoj je također stajalo kako lider bosanskih Srba Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD stajati po strani dok on gura BiH u nove sukobe.

“Republika Srpska je entitet u državi Bosni i Hercegovini. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ni za entitet ni za bilo koju drugu jedinicu ispod državnog nivoa, Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju. U više navrata Sjedinjene Američke Države jasno su stavile do znanja da će reagovati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jeste. Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH u sukob”, naveli su iz Ambasade.

Podsjetimo, ukoliko Schmidt pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost, izjavio je ranije Dodik u emisiji Telering.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!