OCD: Neshvatljivo da implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava nisu u prioritetima bh. vlasti i međunarodnih predstavnika u BiH

Vijesti 07. sep 202420:14 0 komentara
VKBI

Vijeće organizacija civilnog društva (OCD) u Bosni i Hercegovini održalo je sastanak u Sarajevu analizirajući realizaciju zahtjeva i prijedloga koji su u prethodnom periodu upućeni bosanskohercegovačkim vlastima i međunarodnim predstavnicima u Bosni i Hercegovini, prije svega OHR-u, delegaciji EU i članicama Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BIH (PIC).

“Ove godine, putem susreta i javnih obraćanja OCD su jasno istakle i zahtjevale da implementacija pravosnažnih presuda Evropskog suda za ljudska prava treba biti prioritet u procesima otvaranja pregovora o pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj unijii, kao i provedba Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine kojim je jasno definisano da će „Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.””, istaknuli su iz Vijeća organizacija civilnog društva (OCD), i dodaju:

“Nažalost, od uvjerenja, podrške i ohrabrenja ovim našim stavovima u praksi se nije desilo gotovo ništa. Naprotiv. Ova pitanja su potpuno marginalizirana uz gotovo potpunu ignoranciju ovih ključnih pitanja koja će dugoročno odrediti sudbinu Bosne i Hercegovine kao demokratske države, sa punim ljudskim pravima i slobodama za sve njene građane i narode.”

Dodatno nepovjerenje prema zvaničnicima međunarodnih institucija u BIH, ističu, očituje se nedostatkom jasne, ozbiljne, precizne javne reakcije na skandalozne izjave premijera Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je pred bh. auditorijumom prije par dana izjavio: „Svi su ti slučajevi fabricirani. Ja mislim da je i presuda Sejdić-Finci, koja je donesene na tom istom sudu i sve ostale presude koje u tom smjeru idu, jedan pravni put ostvarivanja političkih ciljeva“, referirajući se na presude apelanata iz BIH pred ESZLJP. Obzirom da je premijer Plenković visoko pozicionirani funkcioner u institucijama EU otvoreno se pitaju „ Šta sve ovo treba da znači?“.

“Kada na ove skandalozne izjave premijera Plenkovića, koji praktično derogira Evropski sud i evropske pravne stečevine uz prećutnu saglasnot međunarodnih predstavnika u BIH, dodamo novoskrojeni Nastavni plan i program u osnovnim školama u RS, po kojem će učenici 9. razreda učiti o ratnim zločincima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, ne možemo se oteti utisku da se neke dramatične negativne silnice usmjeravaju prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima koji je osjećaju i doživljavaju svojom jedinom domovinom“, kažu iz Vijeća organizacija civilnog društva (OCD).

Nadodaju li, dalje navode, ovome i jednostrane akcije Srbije i Hrvatske o kupovini novih borbenih aviona, kojim je praktično suspendovan Aneks 1B – Sporazum o regionalnoj stabilizaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir u BIH, aktuelna društveno-politička a posebno sigurnosna situacija postaje krajnje ozbiljna i neizvjesna.

“Sve se ovo dešava u BIH pred očima OHR-a, ambasadora svjedoka DMS, što otvara niz pitanja i prostor mnogim sumnjama. Niz ovih dešavanja podsjeća na (ne)odnos velikih sila, kada je devedesetih započeta oružana agresija na RBIH, pred očima cijelog tzv. demokratskog svijeta. Uzimajući u obzir sve navedene procese kojima svjedočimo, a koji unose nemir i nesigurnost kod građana u BIH, koje razgrađuju i dodatno derogiraju demokraciju i nekapacitirane državne institucije, odlučili smo ponovno zahtjevati susret kod Visokog predstavnika, ključnih amabsadora u PIC-u, kao i kod bosanskohrecegovačkih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine. Niz posljednjih dešavanja jasno prijete demokratskoj budućnosti i suverenoj i nezavosnoj Bosni i Hercegovini“, navode iz Vijeća organizacija civilnog društva (OCD).

Kao građani Bosne i Hercegovine iz reda svih naroda, dužni su, dodaju, iznova javno zahtjevati da se pravosnažne presude ESZLJP, provođenje odluka sudova Bosne i Hercegovine i zakona BIH nađu u vrhu prioriteta, jer sva druga pitanja nemaju ovakav značaj i ulogu za razvoj naše države i društva.

Susretu OCD prisustvovali su predstavnici Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća BIH, Srpkog građanskog vijeća BIH, Jevrejeskog kulturnog društva La Benevolencija, Centra za promociju civilnog društva, Foruma parlamentaraca BIH 1990, apelnat pred ESZLJP Jakob Finci i profesorica na UNSA Lada Sadikovic.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!