“Očekivali smo da neko zakuca na vrata, bez nas se ne može u FBiH”

Vijesti 16. dec 202218:28 0 komentara

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, kazao je za N1 kako je jučerašnjim sporazumom SNSD-a, HDZ-a i Osmorke SDA "po svoj prilici" otišla u opoziciju na državnom nivou. Međutim, na federalnom nivou drugačija je situacija, istakao je Osmanović, jer SDA ima komotnu većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH. "Ne možete imati rukovodstvo Federacija ako nemate predsjednika i potpredsjednika Federacije koji imenuju Vladu", jasno je poručio sagovornik N1.

Je li jučerašnje potpisivanje smjernica, načela i ciljeva za naredne četiri godine između “Osmorke”, SNSD-a i HDZ-a definitivno poslalo SDA u opoziciju?

Po svoj prilici da jeste kad je u pitanju državni nivo. Smatram da je dobro da ima papir, ali (sporazum HDZ-SNSD-SDP) nema neke sadržine. “Osmorka” nije imala kuraž da stavi na papir prioritete koji su bitni. Ne smije se ispustiti put ka NATO-u. Očigledo se čeka da SDA ponovo stvari pokrene naprijed. Za našeg mandata je donesen Zakon o odbrani u kojem se kaže kako će se raditi da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a. Znate da smo zakočili ulazak SNSD-u u Vijeće ministara dok Dodik nije potpisao da će se usvojiti AMP. Bilo bi nedopustivo da se stane sa NATO putem.

Dugo je trajala borba oko delegata u Klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda. Nekako se sada stiče utisak da taj broj nije previše bitan?

Vrlo je važan. SDA očekuje da se svi ponašaju u skladu sa Ustavom Federacije i Izbornim zakonom. Nije mala stvar od 23 delegata u Klubu Bošnjaka imati 13, jedan je od DF-a, a sva ‘Osmorka’ ima 10. To je većina. SDA dugo obnaša vlast i mi detaljno analiziramo sve procedure, ‘Osmorka’ je brzopleto povukla poteze. Vrlo je komplikovano napraviti većinu.

Hoće li SDA iskoristiti tu prednost da blokira formiranje vlasti u FBiH?

Vidite da SDA poziva da se što prije uspostavi vlast na svim nivoima. Mi pozivamo da se uspostavi Dom naroda FBiH, pozvali smo druge stranke da se razgovara, nisu se odazvali. Nijednim potezom nismo kazali da ćemo blokirati, ali tražimo da se poštuje Ustav i Izborni zakon. Mi smo znali da imamo 13 ruku sa DF-om u Domu naroda i da se bez nas ne može ništa uraditi. Očekivali smo da neko zakuca na vrata. Morate imati većinu u Predstavničkom domu FBiH, ali i komotnu većinu u klubovima u Domu naroda. Ne možete imati rukovodstvo Federacija ako nemate predsjednika i potpredsjednika Federacije koji imenuju Vladu. To su osjetljive stvari i treba poštovati sve procedure.

Bakir Izetbegović poziva na formiranje koalicije SDA-SDP-DF?

Čekali smo da se završe izbori iz kantonalnih skupština za Dom naroda kako bi imali komplentu sliku. Ako imamo u vidu da HDZ vodi cjelokupan proces implementacije izbornih rezultata, tu je i SNSD, onda ono što smatramo je da mora biti jedan snažan probosanski politički blok. ‘Osmorka’ nije snažna jer nema većinu da izabere predsjednika i potpredsjednika Federacije. Kako će onda funkcionisati? Treba reći da postoji čudan politički naboj prema SDA, ali ne vidim razlog za to.

Da li SDA treba unutar sebe tražiti taj naboj?

Naravno da i SDA treba napraviti unutrašnju analizu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!