Očekuje se dolazak bh. državljana iz Kaira, pomoć dozivaju oni i sa Zapadne obale

Vijesti 17. nov 202320:17 0 komentara

Selahu El Barawyju u Tuzlu su stigle dobre vijesti. Njegove dvije sestre sa djecom su juče napustile Gazu. Uprkos činjenici da se cijela porodica prvobitno nije našla na spisku, izašli su. Sada čeka njihov let iz Kaira za Bosnu i Hercegovinu.

“Zadnju informaciju koju imam, svi su na bezbjednom mjestu, nalaze se u Kairu. Hvala Bogu nakon 42 dana imaju čistu vodu, hranu, dobro su zbrinuti”, rekao je El Barawy.

Glavno je riješeno, no novi problemi su na vidiku.

“Podstanar sam, ja i supruga živimo u 50 kvadrata, ne znam kako ih strpati sve ovdje. Po zakonu to i ne smiješ. Da imaš 17 članova porodice u 50 kvadratu. Žao mi je to što sada pričam. Ali ja sam pitao prije izlaska iz Gaze. šta će sa njima biti? Evo sutra će oni stići u Sarajevo npr”, rekao je.

Od 42 osobe koje su se našle na spisku bh. državljana i srodnika bh. državljana, šest ih juče nije napustilo Gazu. Ambasadori BiH u Kataru i Egiptu koji su uključeni su u proces njihovog izlaska nadaju se da će se i oni pridružiti grupi u Kairu.

“Stupljeno je sa njima u kontakt i mislim da će se to brzo realizirati”, rekao je Semir Halilović, ambasador BiH u Kataru.

Sabit Subašić, ambasador BiH u Egiptu dodaje: “Ja ne znam da li je to zbog ratnih dejstava, oni su bili obavješteni, oni nisu uspjeli prekjuče da dođu i ostali su da ih pokušamo evakuirati danas ili narednih dana, bilo bi dobro da danas dođu da se uključe u transport prema BiH sa ostalim.”

Nakon uspješne evakuacije iz Gaze, za N1 je govorio suprug bh. državljanke iz Zapadne Obale. Kažu i oni zbog porasta napetosti očekuju pomoć.

“Ako bude situacija ovdje u Jeninu loša, ne znamo šta ćemo raditi. Ambasador u Tel Avivu ne može nam pomoći, ne smijemo tamo ići. Mi tražimo od ambasadora da ako nešto bude nama u Jeninu da nas mogu spasiti preko Jordana. ili neke druge zemlje” ,rekao je Muhamed Nazal, suprug bh. državljanke.

Ambasador Halilović koji je izdejestvovao izlazak iz Gaze kaže da je na raspolaganju.

Nakon uspješnog izlaska iz Gaze novinare N1 kontaktirali su i drugi koji imaju rodbinske veze sa Bosnom i Hercegovinom, sa samo jednom porukom, pozivom u pomoć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!