Oči uprte u novog komadanta EUFOR-a: “On neće prezati da izvrši misiju”

Vijesti 20. jan 202219:13 > 22:10 1 komentar
N1

Zapaljiva retorika obilježena najavama sukoba dovela je do toga da se u proteklom periodu prizivala reakcija EUFOR-a. I u ovoj godini angažman snaga Evropske unije, procjenjuju analitičari, doprinijet će očuvanju mira. Krajem prošle godine produžen je mandat EUFOR-a, a danas su njegove jedinice dobile novog komandanta.

“Ambasador Satler mi je kada smo se prvi put vidjeli rekao: Ovdje Vam nikada neće biti dosadno. To je ono što ja svom nasljedniku mogu reći: Ni tebi neće biti dosadno”, govori sada već bivši komadant EUFOR-a Aleksander Platzer.

Ovim riječima dosadašnji komandant EUFOR-a Alexander Platzer predao je dužnost Antonu Wesselom. Taj izostanak dosade ipak nije uzrokovan zabavom i lagodnošću nego stalnom zapaljivom političkom retorikom. Iz EUFOR-a kažu da sigurnost nije upitna.

“Mogu samo reći da će EUFOR raditi svoj posao i neću da se bavim hipotetičkim razmatranjem potencijalnih rezultata političkih previranja”, naglasio je danas Anton Wessely, komandant EUFOR-a.

Ovakav odgovor novog komandanta bivši šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u smatra iskazivanjem isplaniranog stava EUFOR-a.

“Mislim da je to diplomatski odgovor. Mislim da time EUFOR želi poslati poruku: Da će se prvenstveno baviti sigurnosnom i vojnom situacijom bez politiziranja iste. Da se neće svrstavati ni na čiju stranu i da neće nasjesti na politička nadmudrivanja domaćih i stranih aktera. Njihov ključni zadatak je da situaciju preveniraju”, poručio je vojni analitičar Alija Kožljak.

Novi komandant u BiH boravio kao mladi oficir

Novi komandant poznaje situaciju u BiH i ovdje je boravio kao mladi oficir, dodaje Kožljak. On je u svojoj karijeri napredovao od oficira za planiranje do generalmajora. Priznanje za Vojne zasluge od Sjedinjenih Američkih Država dobio je 2016. godine.

“On neće prezati da izvrši misiju koja je povjerena EUFOR-u na čijem je on čelu. On zna kakvu ulogu ima i zna da je EUFOR najrelevantniji faktor odgovoran za mir u BiH i koji ima i mandat od UN-a za to”, dodaje Alija Kožljak.

Da u EUFOR-u aktivno prate situaciju i da je ne smatraju samo običnom političkom retorikom pokazuje priča generalpukovnika Houdea. On je tokom rata boravio u Sarajevu i svjestan je, kaže, tadašnjih greški međunarodne zajednice.

“Međunarodna zajednica je odlučna da te greške ne ponovi. Ja sam lično i apsolutno odlučan da se situacija nikada više ne pogorša kao što je to bilo prije 26 godina. Vojska bez odlučnosti nije ništa, a vjerujte, ta odlučnost među nama definitivno postoji”, izjavio je danas Brice Houdet, generalpukovnik.

Odlučnost da se sačuva mir. Najave ponovnog formiranja Vojske RS bivši komandant Platzer nije komentarisao, dok je poziv Bakira Izetbegovića da se trupe EUFOR-a rasporede u Brčko odbio. Oči su sada uprte u novog komandanta. Preuzeo je evropsku zastavu koja simboliše ideale slobode i solidarnosti na ”politički vrućem” bosanskom tlu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare