Od 1. januara vlast u RS okreće novi list: Velika očekivanja od 2024.

Vijesti 27. dec 202319:29 0 komentara

Nova godina donosi novu nadu da će vrijeme koje dolazi biti bolje. Nadaju se građani, a nada se i vlast. U Republici Srpskoj od 2024. očekuju povećanje broja investicija i realizaciju zacrtanih ciljeva. Nova godina vrijeme je i za nove početke, pa shodno tome vlast najavljuje okretanje novog lista i veliku liberalizaciju zakona zbog privlačenja stranih investicija.

Na kraju godine i vlast podvlači crtu. Političko rukovodstvo Republike Srpske pred sebe je dovelo direktore javnih preduzeća kako bi s njima pretresli investicije za narednu godinu. Ipak u prvi mah u izjavama za medije to nije bio fokus predsjednika Republike Srpske koji se držao političkih tema.

“Ako se neko sjetio, a to uopšte nije ustavno pitanje da problematizuje imovinu, onda je problematizovao i Republiku Srpsku, ako je neko očekivao da ćemo to mirno gledati, naravno da nećemo i da sada poručujemo da imamo koncept. Svi ovi ljudi koji ovdje sjede već im je rečeno da se pripreme i da mogu da računaju na neke stvari”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

I to je, na prvu bila suština njegovog obraćanja uz čestitku predstojećih praznika. Ali, mediji ne bi bili mediji da ne pitaju.

“A evo i N1, sad će biti pitanja. – Neće, neće. – Neće, aj dobro. – Nova godina je. Ko bi to rekao”, pita se Dodik.

Nije N1, ali jesu drugi predsjednika vratili temi i investicijama u godini koja slijedi, pa je kao najvažnije naveo nastavak gradnje auto-puta od Doboja do Bijeljine i proširenje postojeće mreže na istok.

“Drugi važan segment jeste sanacija, naravno, magistralnih puteva u Republici Srpskoj. Razgovaramo sa kineskim partnerima, preko 500 miliona je okvir u kojem pokušavamo to da riješimo”, naveo je.

A tu su i investicije u zdravstvo i energetiku. U svim oblastima ukupan iznos investicija o kojima se pregovara, a koje bi trebale biti realizovane tokom predstojećih godina je pet milijardi maraka.

Nakon predaha od velikih brojeva pred kamere je stao i premijer. On zbraja – iznos investicija čija je realizacija u toku je šest milijardi, pa sa onih pet koje je najavio Dodik cifra se penje na 11 milijardi maraka. Da bude toliko, pa i više, učiniće, tvrdi, sve.

“Često se pozivamo da neki zakoni su problematični, da neki članovi zakona su problematični, ja to ne mogu da prihvatim. Nema tog zakona i člana koji se ne može promijeniti da bismo ubrzali naše procedure”, rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Kao primjer, premijer je naveo određene dozvole u sektoru solarne energije i građevinarstva, koje, kako smatra, usporavaju početak investicija. Ton kojim je sve izgovoreno zaparao je uši prisutnim novinarima.

“Ono što je moj utisak da ova vlast nije tu da bi štitila svoje građane i služila im, nego da bi služila investitorima”, kazala je novinarka Milkica Milojević.

Uprkos velikim željama pitanje je realnih mogućnosti za ostvarenje svih investicija, jer ni budžet za projekte koje Vlada planira finansirati nije tako veliki, uprkos tome što je godina pred nama izborna.

Snaga budžeta Republike Srpske za narednu godinu je 5,7 milijardi maraka. Od toga 62 miliona planirana su upravo za javne investicije koje će planirati budžet. To je značajno manja cifra u odnosu na onu koju je Republika Srpska izdvajala u izbornoj 2022. za iste namjene kada je u javne investicije uloženo 150 miliona maraka.”)

Skromna su i sredstva namijenjena modernizaciji privrede.

“14 mliona relativno malo za ovu. Mi u svakom slučaju podržavamo 180 miliona za poljoprivredu, bilo je i prošle biće i sljedeće godine, ali kažem za prerađivačku industriju koja u ovoj godini bilježi negativne trendove, evo za prvih 11 mjeseci prerađivačka industrija je imala pad od 6,4% i u prerađivačkoj industriji je došlo do smanjenja broja zaposlenih za 3,1%.”, rekao je Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS.

Iako su, s obzirom na optimizam vlasti, neki pogledi pesimistični prostor za ulaganja ipak postoji priznaje i privreda, prije svega zbog nekih pozitivnih zakonskih rješenja koja podrazumijevaju najniži porez na dobit u regionu, dividendu bez poreza, ali i olakšice kod ulaganja u opremu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!