Od Plana rasta do novog političkog pada

Vijesti 25. jul 202420:44 0 komentara

U Bosni i Hercegovini, jedinoj zemlji na Zapadnom Balkanu bez Plana reformi, nema naznaka da će doći do političkog konsenzusa - nužnog da BiH dobije 140 miliona maraka u sklopu Plana rasta. Vlast odgovornost adresira na Stranku demokratske akcije (SDA). Politička sporenja su tako Plan rasta pretvorila u njegovu suprotnost: novi politički pad.

Umjesto dostavljanja Reformske agende u Brisel, tamo će doći informacija da je u Bosni i Hercegovini cijeli proces stopiran. Sada bukti rasprava i traju međusobne optužbe na relaciji Trojka-SDA. Ko je kriv što Bosna i Hercegovina neće dobiti 70 miliona eura za projekte? Za Trojku je nedvojbeno da su krivci SDA premijeri koji nisu poslali svoju saglasnost. Podsjećamo, četiri kantona dostavila su uslovnu saglasnost za reformsku agendu koja je neophodna za Plan rasta.

‘Ovaj Plan rasta predviđa oduzimanje alata za ovakve vrste blokada i to suštinski smeta SDA. U stanju su zaustaviti projekte u cijeloj BiH nadajući se da će blokada rezultirati bolji izborni rezultat’‘, kaže Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (NS).

Suštinski, mehanizam koordinacije je, smatra Trojka, bio presudan u cijelom procesu. Iz SDA poručuju da nije tako i da nije posrijedi mehanizam koordinacije nego odluka Vijeća ministara – koja se ekspresno može promijeniti.

Ako oni smatraju da je ovo dobar Plan reformi i da je dobar za državu to mogu uraditi za sat vremena tako što će sazvati Vijeće ministara, promijeniti odluku, izbaciti kantone iz ove odluke i donijeti Plan reformi kako su ga predložili’‘, smatra Nezir Pivić, premijer ZDK (SDA).

O Planu reformi iz SDA samo kritike. Ključne su sljedeće: da je najviše projekata za Republiku Srpsku i kantone gdje je hrvatski narod većinski, te da se na uštrb državnih ministarstava ističu entitetska. S druge strane državni ministar komunikacija i prometa oštro poručuje da je sada zbog SDA zaustavljen put ka EU.

Svaki SDA premijer koji je protiv ovoga neka objasni svojim građanima zašto ti projekti koji prolaze kroz njihov kanton neće biti ostvareni. Projekti na A listi i koji su spremni broje se u milijardama maraka. Samo u izgradnji cesta radi se o više milijardi, onda energetika… nema u planu rasta para za sve to, nego kada nam se otvore vrata za Plan rasta”, upozorio je Edin Forto, ministar komunikacija i prometa BiH.

Zbog političkih prepucavanja brojni projekti čekaju nužan novac iz Evropske unije. U proteklom periodu agendu su kočili političari iz Republike Srpske jer, kako su poručivali, nisu mogli prihvatiti mjere kojima se ukidaju nadležnosti. Sada premijer Višković šalje poruku da aktuelna rasprava pokazuje kako Republika Srpska nije kočničar.

Pozivam sve aktere da smire strasti da se uozbilje, analiziraju dokument i da se u ovoj fazi ne mogu praviti izmjene i da postignemo saglasnost i da mjere pošaljemo čim prije u Brisel kako bi u septembru dobili 70 miliona eura koje je SDA uskratila građanima BiH”, poruka je Peđe Kojovića, poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Iz EU delegacije u BiH pozivaju vlast da bez novih odlaganja dostave Reformsku agendu kako ova finansijska prilika ne bi bila propuštena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!