Od prvog jula poskupljuje javni prevoz u Banjaluci?

Vijesti 02. jun 202211:56 > 11:56 0 komentara
N1

Banjaluči prevoznici javnog gradskog i prigradskog prevoza Gradskoj upravi uputili su novi zahtjev za povećanje cijena karata. Pozivajući se na rast cijene litre goriva koja je na benzijskim pumpama odavno premašila iznos od 3,20 KM, traže da pojedinačna karta od jula iznosi 2,20 KM.

To bi značilo povećanje od 40 pfeniga, s obzirom na to da sada cijena jedne vožnje na teritoriji grada na Vrbasu iznosi 1,80 KM.

Prema prijedlogu prevoznika rasla bi cijena i pojedinačnih mjesečnih karata pa bi od 1. jula mogla iznositi za radnike 78 KM, za studente i đake 51 KM i za penzionere 28 KM.

Dejan Mijić predsjednik Udruženja saobraćaja i veza Republike Srpske i direktor “Autoprevoza” za N1 kaže kako su ovaj zahtjev uputili u skladu sa “procedurom, Ugovorom i rastom cijena goriva sa 2,59 KM na 3,09 KM, odnosno sada već na preko 3,20 KM”.

Podsjetimo 17. maja Skupština grada usvojila je novi cjenovnik, ali on nije značio poskupljenje karata, već je odlukom skupštinske većine obaveza plaćanja povećanih troškova poslovanja prevoznika pala za Gradsku upravu.

Iz Gradske uprave je i tada navođeno da neće biti dovoljno novca za isplatu tih sredstava. Prijedlog Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke bio je sličan onom koji danas traže prevoznici. Predviđao je rast cijena karata za 15%, ali i subvenciju za penzionere, studente i srednjoškolce kako te kategorije poskupljenje ne bi osjetile.

Cijene goriva koje nezaustavljivo rastu već su primorale taksiste u Banjaluci na formiranje novih cjenovnika. Krajem maja svih sedam taksi udruženja koja posluju u gradu donijelo je jednoglasnu odluku da vožnja po kilometru umjesto 1.50 KM košta 1,70 KM, a startna cijena skuplja je za 20 pfeniga i iznosi 2,20 KM. Čekanje košta umjesto 15, 25 KM po satu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!