Od sutra besplatni prenatalni test za trudnice u RS: Davno dato obećanje, dolazi tik pred izbore

Vijesti 30. sep 202421:02 0 komentara

Davno dato obećanje, dolazi tik pred izbore. Od 1. oktobra sve trudnice u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska trebalo bi da imaju pravo na besplatno prenatalno testiranje. Fond zdravstvenog osiguranja snosit će troškove. Budžet porodica bit će rasterećen. No, skepticizma ipak ne nedostaje. Zašto baš sada? Tik pred izbore? Pred izbore je i obećano.

Za provjeru zdravstvenog stanja bebe kroz prenatalni test, brojne trudnice ostale su uskraćene. Razlog je, uglavnom, bila cijena. Hiljadu i šesto maraka, cifra je koju brojne porodice ne mogu da isplate. Za Maju iz Banjaluke, besplatno testiranje olakšat će, kako kaže, ionako već opterećeni budžet, ali i smanjiti stres.

“Kao prvo, znam da je svakoj mami veliki stres iščekivati vijesti da li je sa bebom sve uredu. Svakom roditelju je jako teško da sam finansira ovaj test jer je budžet u trudnoći jako opterećen – spremanjem stvari za bebu koje su jako skupe, od kolica za bebu, krevetaca i tako dalje. Ja lično nisam radila prenatalni, ali svakako bih iskrositila tu priliku da mi je bila ukazana”, kaže Maja.

No, i na lijepe vijesti da će prenatalno testiranje biti besplatno, pojedine trudnice reagovale su ipak skeptično. Kako navode u Udruženju porodica sa problemom steriliteta, dvije trudnice su već odbile besplatno prenatalno testiranje. Glavni razlog – nepovjerenje prema UKC-u RS. Tu su i drugi propusti.

“Na prvu to sve izgleda onako dobro, ali u suštini ovim je pokriven samo jedan dio trudnica. Radi se o tome da će za sve trudnice biti obezbjeđen samo osnovni paket, odnosno trisomije i trianomalije na koje će plodovi biti testirani, to kod nekih trudnica nije dovoljno”, pojašnjava Dajana Kuzmanović iz Udruženja porodica sa problemom steriliteta.

Čiji će pregledi ponovo ovisiti o mogućnosti kućnog budžeta. No, da će bar osnovni paket biti obezbjeđen garantuju u Fondu zdravstvnog osiguranja RS. U narednih godinu dana – sigurno: “Napominjemo da je Program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica usvojen i za 2025. godinu u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju kao i programom koji reguliše ovo pitanje. Napominjemo da Zakon predviđa da se svake godine donese novi program za narednu godinu.”

I da se iz budžeta Vlade RS izdvoji devet miliona maraka na godišnjem nivou. Zašto sve nije krenulo kada je obećano? Tačnije 1. jula prošle godine, ranije su iz Fonda objašnjavali da je “kočničar” – UKC odnosno nepotpisani ugovor s ustanovom u inostranstvu kojoj će se slati uzorci krvi. Krajem sptembra, tik pred izbore, oglasili su se i iz UKC-a.

“Ja sam i tada onako sumnjala da je to sve dio neke velike kampanje. Evo i sada je to došlo jer puno puta nas je i Fond i klinički centar neugodno iznenadio”, dodaje Dajana Kuzmanović.

Zbog čega u cijeli proces izražavaju sumnju. Besplatni prenatalni testovi obećani su u septembru 2022. godine pred opšte izbore kada je riječ dala tadašnja predsjednica RS Željka Cvijanović, ali i kandidat za člana Predsjedništva BiH. Realizacija obećanog dolazi ponovo u septembru, dvije godine nakon, također nekoliko dana pred izbore.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!