Od sutra nabavna cijena goriva 3 KM, “ludnica” na benzinskim pumpama

Vijesti 03. mar 202222:03 > 23:04 10 komentara
Screenshot

Brojni građani Sarajeva i drugih gradova su večeras pohrlili na benzinske pumpe. Razlog tome je najavljeno poskupljenje goriva, koje iako se tvrdi da će biti 10 do 15 feninga, izaziva zabrinutost kod građana zbog još neprovjerene i nepotvrđene informacije da bi moglo biti i 4 KM u narednim danima. Poskupljenja koja se očekuju u prvom valu su između 15 i 20 feninga.

Cijena nafte na globalnom tržištu zbog geopolitičkih odnosa i visoke potražnje vrtoglavo raste. Dobavljači u Bosni i Hercegovini od sutra će nabavnu cijenu plaćati već tri marke, zbog čega će građani za litar goriva morati odvojiti i više. Na benzinskim pumpama su nastale velike gužve, a građani u strahu gorivo sipaju i u kanistere.

I dok se čeka da nove nabavne cijene budu na snazi, iz Vanjskotrgovinske komore BiH je potvrđeno da će sutra cijene biti uvećane. S tim u vezi se očekuje da će od sutra, četvrtog marta, nova nabavna cijena goriva na tržištu iznositi već 3 KM.

Kako se može vidjeti na trenutnim fotografijama, na benzinskim pumpama u Sarajevu su nastale velike gužve. U strahu od novih cijena, građani gorivo toče u što je moguće većim količinama.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kažu da su već obavili razgovor sa prevoznicima međunarodnog prevoza putnika, čija je zabrinutost neminovna.

Ta cijena postaje iznimno neisplativa, njihovo povećanje cijena usluga postaje iznimno neisplativo, odnosno njihovo povećanje cijena usluga bi dovelo do neisplativosti onih koji koriste taj prevoz i ugrozio njihovo poslovanje“, kazao je Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

N1

Olakšanje za građane BiH bilo bi barem privremeno usvajanje SDP-ovog Prijedloga zakona o smanjenju ili privremenom ukidanju akciza na gorivo u BiH, čime bi troškovi goriva za građane bili manji za oko 40 feninga po litru.

Ukidanje akcize makar na privremenoj osnovi je racionalan potez, razloga ima, ali ima li racionalnog razmisljanja medju politicarima, ohrabruje da brojni anlaiticari podrzavau ovo kao mjeru koja ce osim cjene goriva uticati lanacano na pojeftinjena svih proizvoda na koja utiče cijena goriva. Odliucivat ce se u Domu naroda, ocekujem da se Predstavnicki ovo usvojiti“, kazao je Saša Magazinović iz SDP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare