Odata počast svirepo ubijenim Sarajlijama na Kazanima: “Ovakve stvari se više ne smiju desiti, šaljemo poruku zajedničkog života, bratstva i jedinstva”

Vijesti 09. nov 202314:28 0 komentara
F.Z./N1

Delegacije Federacije Bosne i Hercegovine, Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva te Pokreta za ravnopravnost srpskog naroda odale su počast danas građanima Sarajeva koji su svirepo ubijeni na Kazanima 1993. godine.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Tokom 1992. i 1993. godine vojnici koji su odbijali staviti se pod komandu Generalštaba Armije RBiH, dovodili su i ubijali civile koji su potom bacani u jamu. Za ovaj ratni zločin 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 bivših vojnika Armije RBiH. Tačan podatak ubijenih građana Sarajeva na Kazanima nije poznat, a na spomeniku se nalaze imena 17 Sarajlija srpske nacionalnosti.

Predsjednik FBiH Refik Lendo kazao je kako su došli na Kazane da odaju počast svim žrtvama s ovih prostora.

“To je sjećanje na ono što se desilo tokom rata, sjećanje na sve civile koji su nastradali ne svojom krivicom, bez obzira kako se zovu i kojem Bogu mole. Istovrmeno želimo poslati sliku budućnosti BiH, da na prostoru ovdje i čitave BiH ima i treba da ima mjesta za sve njene građane i da svi zajedno damo svoj doprinos da uđemo u taj voz koji se zove EU”, rekao je Lendo.

Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH poručio da je obilježavanje zločina na Kazanima upozorenje i opomena za budućnost ne samo žrtava na Kazanima nego žrtava iz cijele BiH.

“Obilježavanje i poštovanje žrtava od svih ljudi, pogotovo politčara je jako značajno za budućnost BiH. Naša obaveza treba biti da naša djeca nikada ne dožive ono što smo mi doživljavali u našoj historiji. Očekujemo da nam se pridruže svi političari bez obzira na političku pripadnost”, naveo je Stojanović.

Premijer KS Nihad Uk kazao je kako je ovo hrabri čin te da je ponosan što je bio dio saziva koji je podigao spomenk na Kazanima iako, ističe, mu je tekst sporan.

Rajko Živkoić, predsjednik Pokreta za ravnopravnost srpskog naroda kazao je kako mu je drago da se danas ovo desllo i da se svi skupa sjećaju žrtava koje su na ovom mjestu ostavile svoje živote.

“Drago mi je da svake godine obilježavam to i da se okupljaju građani i građanke Sarajeva, ne samo Kantona Sarajevo već i BiH i da evociraju uspomene na drage ljude koji su ovdje izgubili svoje živote. Istovremeno mi je žao što su ljudi izginuli ovdje, što su ostavili živote, što ih je tu doveo neko i bacao u ovu jamu. Treba da izvučemo svi mi pouku da se ovakve stvari nikada ne smiju ni ne mogu desiti, da poručimo da živimo zajedno i u bratstvu i jedinstvu”, rekao je Živkoić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je kako je dužnost svih da kada svaki put dođu na Kazane promisle koliko svaki rat jedan put u  besmisao.

“Danas mogu ponoviti riječi koje stoje na spomeniku ‘zajedno ćemo se s tugom i poštovanjem sjećati naših ubijenih sugrađana’. Danas smo tu  da odamo počast nevino ubijenim komšijama u našem Sarajevu. Sarajevo i danas šalje poruku kako oštro osuđeuje ubijanje bilo koje nevine žrtve, bilo da se nalazi u Sarajevu, BiH i bilo gdje drugdje. Sarajevo je uvijek bilo na pravoj strani historije i jednako se postavljalo prema svima koji su žrtve. Bila bih ponosna da jedan ovakav spomenik vidim u Prijedoru. Mislim da je kultura sjećanja obaveza i dužnost svih nas u BiH”, poručila je Karić.

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!