Odbijena inicijativa Sabine Ćudić o promjeni pravilnika da se dozvoli nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH

Vijesti 13. jun 202416:13 1 komentar
Facebook

Na današnjoj sjednici Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine odbijena je zastupnička inicijativa zastupnice Sabine Ćudić (Naša stranka) kojom bi izmjenama postojećeg pravilnika vojnikinjama u Oružanim snagama BiH omogućilo nošenje hidžaba.

Naime, Ćudić je predložila da Ministarstvo odbrane BiH, u roku od 30 dana od usvajanja ove inicijative, donese izmjene ili dopune člana 5. Pravilnika o uniformama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i tako omogući nošenje hidžaba, kao vjerskog obilježja, pripadnicama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ćudić je ovu inicijativu podnijela nakon javnog istupa vojnikinje Emele Mujanović koja se oglasila na Facebooku rekavši da napušta posao u Oružanim snagama BiH jer joj je zabranjeno da nosi hidžab.

“Za nekoliko dana, zvanično, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba… (Pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu ali i na službi kada je u uniformi)”, kazala je tada.

Sabina Ćudić inicirala izmjene koje omogućuju nošenje hidžaba u Oružanim snagama

Nakon toga je reagovala Ćudić koja je poručila da Mujanović daje punu podršku.

“U potpunosti podržavam vojnikinju Emelu Mujanović u njenoj kritici zabrane nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH. Pravo na slobodu vjeroispovijesti je jedno od osnovnih ljudskih prava i mora biti ispoštovano. Pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da je svima u Oružanim snagama BiH u potpunosti dozvoljen život u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima. Na putu smo da izgubimo i posljednje vojnikinje s hidžabom te da ugušimo entuzijazam svih djevojaka koje nose hidžab a imaju ambiciju da se priključe Oružanim snagama. To ne smijemo dopustiti. Očekujem od Ministarstva da izmijeni Pravilnik o uniformama u Oružanim snagama BiH i vjernicama, muslimankama, omogući nošenje hidžaba”, poručila je tada Ćudić.

Podsjetimo da je Ustavni sud BiH odbio istu apelaciju Bakira Izetbegovića, lidera SDA koji je također zatražio da se u Oružanim snagama BiH dopusti nošenje hidžaba za žene.

Na današnjoj sjednici Komisija je odbila i inicijativu Džemala Smajića kojom se od Ministarstva odbrane BiH traži da, u roku od 30 dana, sačini i dostavi na usvajanje Vijeću ministara BiH Prijedlog o izmjeni Zakona o oružanim snagama BiH, kojim bi se povećala dobna granica trajanja profesionalne službe vojnika u Oružanim snagama BiH sa 40 na 45 godina jer bi bilo racionalno i ekonomično ove vojnike zadržati u službi, posebno uvažavajući činjenicu da u Oružanim snagama BiH nedostaje značajan broj vojnika.

Sastav Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH čine predsjedavajući Jasmin Imamović, prva zamjenica predsjedavajućeg Marina Pendeš, drugi zamjenik predsjedavajućeg Radovan Kovačević te članovi Kemal Ademović, Darko Babalj, Zdenko Ćosić, Milan Dunović, Slavko Matić, Sredoje Nović, Safet Softić, Šerif Špago i Sanja Vulić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare