Odbrana Lukića će tražiti potvrdu da je Schmidt visoki predstavnik

Vijesti 13. feb 202418:54 0 komentara

U Sudu Bosne i Hercegovine počelo suđenje Milošu Lukiću, direktoru Službenog glasnika bh. entiteta Republika Srpska. Lukić je, pored Milorada Dodika, optužen za neizvršavanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Zbog Lukićevog narušenog zdravlja sudski proces je u ovom predmetu razdvojen 17. januara. Odbrana Milorada Dodika u međuvremenu je zatražila i izuzeće Sene Uzunović, nove sutkinje u ovom procesu, zbog, kako su naveli, “političke pristrasnosti.

Ovaj put, odbrana nije tražila izuzeće sutkinje u nadi da će postupak protiv Lukića uskoro biti spojen sa onim koji se vodi protiv Milorada Dodika. Odluka o tome još nije donesena, potvrdila je sutkinja Sena Uzunović. Prije čitanja optužnice konstatovano je da je zdravstveno stanje Miloša Lukića stabilno, nakon čega je faktički i započeo glavni pretres. Miloš Lukić v.d. direktora glasnika RS tereti se u svojstvu službene osobe da je potpisao obrazac Službenog glasnika čime je omogućio objavljivanje Ukaza predsjednika RS Milorada Dodika o neprimjenjivanju odluka Viskog predstvnika. Tužilaštvo je podsjetilo da je Lukiću bilo poznato da je Christian Schmidt donio odluku o stavljanju van snage odluka koje je prethodno donijela NSRS te da je unatoč tome odlučio objaviti sporni Ukaz u Službenom glasniku RS, a sve u namjeri da se odluke visokog predstavnika ne provedu u RS.

Svoje tvrdnje, tužilaštvo će dokazivati materijalnim dokazima koji potvrđuju optužnicu.

I odbrana je iznijela uvodnu riječ. Kazali su da Christian Schmidt nema ovlaštenja da donosi zakone. Od Tužilaštva BiH će tražiti da dostavi dokument kojim je Vijeće sigurnosti UN-a imenovalo visokog predstavnika kao i dokument Vijeća za provedbu mira koji potvrđuje za njih sporne odluke. Imena svjedoka koje će predložiti obrana biće saopštena nakon što Tužilaštvo završi dokazni postupak.

I današnje suđenje pratilo je više zvaničnika SNSD, ali i simpatizera ove stranke. Nakon suđenja kratko su se obratili zajedno sa optuženim Lukićem.

Do kraja radnog dana odbrana Milorada Dodika trebala je dostaviti podatke kojima se kojima traži izuzeće sutkinje Sene Uzunović. Konačnu odluku će donijeti Opće vijeće Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!