“Odlaskom u penziju mnogi misle da je kraj” – oni su dokaz da život tek počinje

Vijesti 01. okt 202209:57 1 komentar

"Dan započinjem tako što se zahvalim Bogu što sam se probudila. Onda se pripremim za nastup u Generaciji, vježbice pa onda kafa i druženje", ovako započinje svoj dan Zerina Mujanović, penzionerka i članica Udruženja "Generacija". Iako je živjela u Njemačkoj, odlučila je da se vrati u BiH.

Njena kolegica iz udruženja Zrinka Kalaba kaže da jutro počinje sređivanjem.

“Svako jutro čim ustanem, sredim se. To je i tajna 60-godišnjeg braka. Kada se ne bih sredila muž bi mislio da sam bolesna”, rekla je Kalaba, po zanimanju laborantica. Živjela je u SAD-u, ali se isto vratila u BiH.

Za Udruženju “Generacija” kaže da je to “fabrika zdravlja koja vrati osmijeh na lice”.

“Odlaskom u penziju većina ljudi misli da je kraj života, ali ovaj projekt koji je osmislio Mahir Selmanović je vrh. Ovo je pupoljak, fabrika zdravlja i sreće, vrati vam osmijeh na lice. Družimo se, idemo na izlete, imamo razne sekcije. Sve je zdravo. Zapjevamo, pričamo viceve”, kazala je Kalaba.

Ističe kako osjete da trebaju ovom društvu još uvijek. Najstarija članica je, kažu, Fadila koja ima 95 godina. Nisvet Uzunović, nekada pravnik sada penzioner, kaže da imaju i hor te orkestar s kojim pjevaju redovno.

“Ne žalim ni za čim, ostvario sam se. Mladima poručujem – radite, volite se, širite ljubav i pozitivnu energiju. Učite i čitajte knjige. Mi slavimo skupa Bajrame, Božiće, Uskrse i sve praznike”, rekao je.

Amira Okerić nekada je radila u Energoinvestu. Prisjetila se Olimpijade i doprinosa koji je ova firma dala. Danas, kaže, osjeća tugu jer su imovinu prodavali za 1 KM.

Prisjetili su se i radnih akcija za vrijeme Jugoslavije.

“Tu se stvaralo, kako su nazivali, bratstvo i jedinstvo. Niko te nije pitao kako se zoveš, ko si, odakle si, u kojoj si stranci. Mi smo gradili, tu su bila zaljubljivanja, tu su se djeca pravila, magistrale i puteve. Bilo je divno. I tu ste zadeverale onog mladića, da on bude prvi, da dobije onu značku i nagradu – najviše civara prebacio. On sada nema motivacije. Sam onaj telefon, zabavljaju se preko telefona, da ne kažem još malo da će se i djeca preko telefona praviti. Zato ja bih opet podržala radne akcije”, kazala je Kalaba.

Pozvali su sve penzionere da se uključe u rad Udruženja “Generacija” kako bi treću dob proživjeli sretni, zdravi i vitalni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare