“Odluka EP-a o kandidatskom statusu relaksirala bi odnose u BiH”

Vijesti 28. nov 202218:40 1 komentar
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, zajedno sa svojim zamjenicima ministarkom inostranih poslova BiH Biserom Turković i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom, razgovarao je danas u Sarajevu sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Razgovarano je o evropskom putu Bosne i Hercegovine i ostvarivanju napretka po definisanim ključnim reformskim prioritetima. Predsjedavajući

Tegeltija je izrazio očekivanje da će Evropski savjet polovinom decembra potvrditi dodjelu kandidatskog statusa BiH. Dodao je da bi takva odluka relaksirala odnose unutar BiH i usmjerila fokus svih političkih aktera na evropski put i potrebne reforme.

Istaknuto je da Savjet ministara BiH ostaje predan evropskim integracijama i usaglašavanju politika i standarda sa pravnom stečevinom Evropske unije.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o BiH – EU dijalogu o okviru SSP-a, prevladavanju energetske krize i podršci budžetima u narednom periodu.

Sastanku je prethodio tet-a-tet susret predsjedavajućeg Tegeltije i komesara Varheljija na kojem su razmijenjena mišljenja o aktuelnoj situaciji u BiH u svjetlu EU dijaloga o okviru SSP-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare