Odluke Ustavnog suda u isčekivanju Tužilaštva BiH

Vijesti 13. jun 202322:39 0 komentara

Odluke Ustavnog suda iz predmeta ustavne nadležnosti se ne izvršavaju. Nije ništa novo, no danas je ponovljeno na dvodnevnoj konferenciji koja je počela na Jahorini pod pokroviteljstvom delegacije EU u BiH. Jedna od tema bili su i pritisci na rad suda, ali i odgovor Tužilaštva na neizvršavanje odluka.

Ogromni su pritisci koje trpi Ustavni sud BiH. Jedan od njih bio je i poziv NSRS-a sudiji Zlatku Kneževiću da odstupi s funkcije koju obavlja. Kako je danas potvrdila predsjednica Ustavnog suda Valerija Galić, nakon bolovanja on se vratio na posao i u sedmom mjesecu, uz ostale će odlučivati na Plenarnoj sjednici suda. Nakon sjednice bi konačno trebalo biti poznato i da li je provedena odluka Ustavnog suda po zahtjevu Bože Ljubića.

“Prije godinu dana konstatirano je da odluka nije izvršena. Kakav će izvještaj u odnosu na taj predmet na narednoj plenarnoj sjednici biti, nadam se da imate razumijevanja. Strpite se još mjesec dana”, kaže Galić.

Ova presuda posebno je važna u kontekstu Izmjena Izbornog zakona i Ustava koje su nedavno najavljene od stranaka Trojke i HDZ-a BiH. Pojedini politički dužnosnici tvrde da je odluka Ustavnog suda BiH provedena odlukom Visokog predstavnika o funkcionalnoj Federaciji BiH koju je nametnuo u izbornoj noći, dok u HDZ-u insistiraju da legitimno predstavljanje mora biti provedeno na svim razinama.

Još jedan slučaj koji je izazvao sporenja u javnosti je ustavnopravni spor koji je potvrđen u predmetu HE na Drini. Ostaje otvoren jer zajednička komisija za koncesije kojoj je proslijeđen, zbog nedostatka kvoruma, ali i upitne legitimnosti, posao nije obavila.

Mnogo je takvih jer se unatoč dobroj statistici suda, odluke, posebno iz ustavne nadležnosti, ne provode.

Prema preliminarnim podacima Ustavni sud je izdao ukupno 984 naloga za izvršenje, od čega se oko 80 posto odnosi na kršenja prava u razumnom roku i naknadu na materijalne štete. Pet odluka iz zaštite ustavnosti tzv. “U predmeta” nisu izvršene. Zabrinjavajuće da 67 odluka iz apelacijske nadležnosti, nisu izvršene.

Sattler: Odluke Ustavnog suda se moraju provoditi

Većina odluka koju Ustavni sud BiH proslijedi Tužilaštvu završi bez epiloga. Opravdaju to obustavom istrage zbog nedostatka dokaza o sumnji u počinjena djela, upozorava Valerija Galić, dok podsjeća:

“Kaznenim zakonom inkriminirani su ne samo odbijanje izvršenje, nego i spriječavanje njihovog daljnjeg izvršenja ili drugi načini onemogućavanja njihove implementacije”.

Htjeli smo pitati i glavnog tužitelja, ali ostali smo uskrećeni za odgovor jer, kako je kazao, zbog postupka koji protiv njega vodi ured discipinkog tužitelja ne može javno govoriti. Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija nedostatak dokaza i rad Tužilaštava komentira:

“Teško da vi možete poslanika u skupštini optužiti i osuditi jer je imao svoje mišljenje, nije želio glasati za određeni prijedlog. Ali ona lica kao što je predsjedavajući nekog skupštinskog tijela, generalni sekretar, neko ko knjiži imovinu, on ima svoju odgovornost”.

Pokrovitelj dvodnevne konferencije, šef delegacije EU u BiH Johan Sattler i danas je podsjetio da je pravosuđe u vrhu prioriteta na evropskom puta BiH, da se odluke sudova moraju provoditi, posebno Ustavnog suda.

“Poštivanje, odnosno nepoštivanje odluka Ustavnog suda ima velike implikacije na politiku, posebno društvo i građane ove zemlje”, naveo je Sattler.

Zbog političkih razmimoilaženja i dalje su nepopunjena mjesta dva suca u Ustavnom sudu BiH nakon odlaska u penziju Mate Tadića i Miodraga Simovića, što je predsjednica Ustavnog suda također označila pritiskom na ovu pravosudnu instituciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!