Odnosi BiH i Srbije nisu na dobrom nivou: Ratna prošlost, negiranje genocida, spor o međudržavnoj granici…

Vijesti 09. dec 202318:57 0 komentara

Od disolucije SFRJ odnosi Bosne i Hercegovine i Srbije nisu na dobrom nivou. Ratna prošlost, negiranje genocida, spor o međudržavnoj granici, opterećuje odnose koji su na najnižem nivou, poručeno je na Konferenciji održanoj u Vijećnici.

Predstavnici akademske zajednice, bivši diplomati i predstavnici nevladinih organizacija o svemu tome su aktivno razgovarali. Cilj im je pokrenuti dijalog i jačati narativ koji donosi prosperitet za obje države.

Ako je udaljenost Sarajeva i Beograda 284 kilometra, u društvenim, a naročito političkim odnosima ta udaljenost je ogromna. Odnosi nisu bili nikada zahlađeniji, kažu bivše diplomate i predstavnici akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Konferencija o odnosima dvije države predstavlja, kažu, okupljanje onih koji ne žele da žive u mržnji. Sonja Biserko smatra da je Srbija i dalje ključ za stabilnost ili za nestabilnost Balkana.

Sonja Biserko, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji kazala je:

”Beograd do sada nije bio spreman i još uvijek nije… da krene putem istine, zbližavanja, povjerenja i najrazličitijim nivoima saradnje. Retorika o istorijskim nepravdama, ognjištima nema rezonancu u svijetu i stoga pokušaj Beograda za revizijom svojih poraza iz 90ih nema podršku međunarodne zajednice”.

Osim odnosa prema prošlosti, problem je i odnos prema međudržavnoj granici. Posljednji sastanak komisije za granicu BiH i Srbije održan je 2010. godine. Sporno je 40 kvadratnih kilometara gdje se nalaze dvije hidrocentrale, dio pruge Beograd-Bar, kao i naselje Međurečje. Sve bi bilo drugačije da se ne blokiraju pozitivni procesi i ne slabe institucije BiH, objašnjava profesor emeritus Ivo Komšić. Ključnu spregu takve politike vidi u relaciji Beograd-Banjaluka.

Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva BiH kazao je:

”To se može deblokirati samo iz Beograda. Zvanični Beograd mora promijeniti politiku prema BiH, institucije ove države prihvatiti kao partnere u svim razgovorima i projektima”.

Projekti koji bi donijeli razvoj ekonomije. U toj ekonomskoj saradnji mnogi vide šansu za razvoj.

Draško Aćimović, bivši ambasador BiH kazao je:

”Želja mi je da pokušamo naći mogućnost saradnje da svjetske firme koje su u Srbiji etablirane dođu u BiH. Time bi naravno smanjili cijene, nepotrebne troškove carinjenja i time bi naravno pokrenuli i našu privredu”.

Na zadovoljstvo svih stanovnika. Mora se pronaći, poručeno je, put zaštite nacionalnih interesa uz poštivanje evropskih okvira i vrijednosti – prije svega ljudskih prava.

Ivo Komšić, član ratnog Predsjedništva BiH kazao je:

”U jednom pismu Ivo Andrić je napisao ”Sve Drine ovoga svijeta su krive, kriva Drina se ne može ispraviti. Nikada ne smijemo prestati ispravljati krive Drine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!