Održan okrugli sto: Pčelari FBiH iznijeli probleme sa kojim se susreću

Vijesti 12. jan 202215:11 1 komentar
N1

U Sarajevu je održan Okrugli sto o temi “Stanje i perspektiva pčelarstva FBiH s posebnim osvrtom na buduću podsticajnu politiku i Pravilnik o ocjenjivanju meda FBiH”, koji je organizovao Savez pčelara FBiH.

Pčelari su iznijeli probleme s kojima se susreću, od kojih prednjači nedostatak zakonske regulative. Jer, Pravilnik koji reguliše ovu oblast, pojašnjavaju iz Saveza pčelara FbiH, postoji i ima dobrih strana, ali pokazuje i nedostatke.

U prvom redu, pčelari su izrazili potrebu za donošenjem novog Pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda, koji je, ukazuju, najbolji način da se zaštite od patvorenog meda koji se, nerijetko, pojavljuje na domaćem tržištu. Drugi problemi s kojima se susreću su i nedovoljna, odnosno, nestručna edukacija, tržište, zaštita domaće proizvodnje. Ograničavajući faktor razvoja pčelarstva je i borba protiv zaraznih bolesti, ukazali su iz Saveza.

Ministar poljoprivrede FBiH Šemsudin Dedić ukazao je na to da je donošenjem Pravilnika o pčelarstvu i uspostavljanjem Registra pčelara i pčelinjaka, ali i uvođenjem podrške kroz strukturne mjere, značajno unaprijeđena oblast pčelarstva u posljednje dvije godine.

Podaci govore da smo u 2019. imali 275 korisnika novčane podrške u iznosu od oko 350 hiljada KM, dok smo u prošloj godini imali blizu 1.700 korisnika podrške u iznosu od 830 hiljada KM. Ukupna podrška koju su ostvarili pčelari sa nivoa Federacije je od oko milion i 300 hiljada KM. I u ovoj godini čeka nas mnogo posla, donošenje novog Pravilnika o ocjenjivanju meda, ali i obezbjeđivanje dodatne podrške kojom ćemo podržati rad pčelara. Dva proizvođača imaju licencu za izvoz u zemlje EU, a siguran sam da će broj zemalja koje će pokazati interes za domaćim medom iz BiH biti još veći”, navodi Dedić.

Predstavnici pčelara iz Zeničko-dobojskog kantona ukazali su i na administrativne probleme s kojima se susreću kada apliciraju za novčane podsticaje, a što je, suglasan je ministar Dedić, neophodno unaprijediti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare