Komemoracija doajenu sevdalinke: “Svaku pjesmu je donosio na poseban način”

Kultura 03. jul 202315:07 0 komentara
N1

U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, na Odjelu za etnologiju, danas su se od velikog bosanskohercegovačkog interpretatora narodne muzike i sevdalinke Seje Pitića, oprostile njegove brojne kolege, prijatelji, poznavaoci i ljubitelji sevdalinke.

Bio je jedan od najboljih tumača bosanskohercegovačke muzičke tradicije i vokalni interpretator sevdalinke, a 80-ih godina prošlog stoljeća proslavio se pjesmom Mijata Božovića “Plava žena, topla zima”. Više od 60 godina je djelovao umjetnički kroz muziku i sevdah, a mnogi za njega kažu kako je upravo muzika bila njegov život.

“Muzika je za Seju Pitića bila život, to bi onako u jednoj riječi mogao da kažem. Istovremeno, sevdalinka, još konkretnije zapravo, sevdalinka je bila život za Seju Pitića. Ja samo mogu reći da sam dragom Bogu zahvalan na svakoj sekundi provedenoj uz Seju uz kojeg sam zaista najviše naučio o muzičkom, ali ne samo o muzičkom životu”, kaže Damir Galijašević, etnomuzikolog i direkotr Fondacije “Sevdah”.

Uz Sejin glas i pjesme koje je ostavio iza sebe, nedostajat će i njegove šale i smisao za humor, kojeg je imao pretek, istaknuli su prisutni.

“Ja ću Seju uvijek pamtiti nasmijanog. Uvijek ću ga pamtiti po osmijehu, po dobroj volji da posavjetuje svakog i po nedostatku dobre volje da govori o sebi i nekim svojim referencama u karijeri”, dodaje Galijašević.

Za Seju, poznavaoci i ljubitelji sevdalinke, kažu kako će ostati zapamćen kao jedan od najautentičnijih izvođača sevdalinke.

“U arhivu Radio televizije Sarajevo ostalo je mnoštvo njegovih snimaka od kojih velika većina može da se uvrsti u bilo koju antologiju sevdalinke, dakle u bilo koji izbor najljepših i najboljih izvedbi”, ističe Zanin Berbić, etnomuzikolog i kustos Zemaljskog muzeja BiH.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Međutim, mnogima će, kako je istaknuto, faliti i kao čovjek na kojeg su uvijek svi mogli računati, naročito zbog njegovog silnog znanja koje je rado prenosio na druge te poznanstava sa starim muzičkim velikanima kojih odavno nema.

“Nakon vijesti da nas je napusti Sejo, moja prva izjava je bila'ode posljednji Mohikanac’. Dakle, ode čovjek koji je zaista istinski i na originalan način interpretirao sevdalinku, jer je on nekako bio ta posljednja veza s našim velikanima kao što je Ismet Alajbegović Šerbo, koji je otišao na onaj svijet s jednim ogromnim bogatstvom sevdalinki koje zapravo još niko nikad nije opjevao, nažalost. Ali Sejo je dosta tih pjesama poznavao. Vrlo često smo znali sjesti, ono ranije je li, u posljednje vrijeme nas je nekako život sve ‘razbacao’ na sve strane svijeta, pa nismo toliko nažalost koristili to vrijeme da se više družimo, ali u svakom slučaju pamtit ću ga po toj njegovoj mirnoći, staloženošću i saburu”, kaže bosanskohercegovačka muzička diva Hanka Paldum te dodaje: “Znala sam vrlo često s njim i polemisati oko nekih pjesama, ono kako sam ja naučila i kako sam ja slušala od mojih uzora na neki način, sevdalija kao što je Safet, Zaim, Beba, Zehra, Zora… Tako da je on znao meni još stroćžije iskazati neke stvari kada je sevdalinka u pitanju. I zato sam u tom momentu rekla kad sam čula da je otišao: ‘Ode nam posljednji Mohikanac’. Ima još sjajnih interpretatora, pogotovo mladih. Bit ćemo zaista ponosni na mnoge, ali on je bio poseban.”

Sejo je, ističe Paldum, sevdalinke tako jednostavno interpretirao, da ga je čovjek morao pomno slušati – u tišini.

“Svaku pjesmu koju je on otpjevao, on je nju nekako donosio na poseban način, zapravo na način kako se sevdalinka jeste stvarala i interpretirala. Recimo ‘Dunjaluče, golem ti si’, on je to zaista sjajno otpjevao, pa pjesma ‘Vrbas voda nosila jablana’, ali je meni nekako posebno iznio pjesmu, na sebi poseban način ‘Sinoć sam ti, Safo, dvoru dolazio’, jer je to meni posebno draga pjesma”, zaključuje Hanka Paldum.

Sejo Pitić rođen je u Sarajevu 1946. godine, a za sebe je volio reći da je “sa Baščaršije”. Izvođenje sevdalinke učio je prateći popularne i kvalitetne pjevače svog vremena i učeći od njih. Dobio je i svoju postavku u “Kući sevdaha” u Sarajevu, gdje je i nastupao duže vrijeme. Prošle je godine obilježio 60. godina umjetničkog rada, predstavivši album predstavio album “Kraj izvora” kojim je objedinio sevdalinke u izvornim verzijama, a koje do sada nisu snimane i objavljivane.

Preminuo je u 77. godini. Nakon održane komemoracije u Zemaljskom muzeju BiH, danas je i sahranjen na mezarju Ravne Bakije u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!