Održana sjednica Vlade RS: U prva tri mjeseca prihodi veći za 127 miliona KM u odnosu na rashode

Vijesti 20. jun 202414:50 0 komentara
Vlada RS

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 74. sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja po hitnom postupku, kojim se za šest mjeseci produžava rok poreskim dužnicima koji imaju probleme sa likvidnošću usljed ekonomskih poremećaja na globalnom nivou da plate poreski dug dospio za plaćanje do 31.12.2022. godine.

Namjera predlagača je da se produženjem ovog alternativnog pravnog osnova izbjegne gušenje privrednih aktivnosti izazvanih dugotrajnim ekonomskim poremećajima, odnosno da se olakša finansijski položaj privrednih subjekata pogođenih efektima ekonomske krize, da se održi tekuća likvidnost i podstakne zapošljavanje u privredi, navodi se u saopštenju.

Budžetske stavke

Vlada RS je usvojila Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za period 1.1. do 31.03.2024. godine koji se, kako navode, kreće u planiranim okvirima.

“Prihodi i primici planirani budžetom na opštem fondu u prvom kvartalu 2024. godine ostvareni su u iznosu od 1,344.1 miliona KM, što je za 6% manje u odnosu na Budžet, a za 9% više u odnosu na finansijski plan za prva tri mjeseca 2024. godine.

Budžetski prihodi ostvareni su u iznosu od 1,144.3 milion KM, što je za 2% manje u odnosu na Budžet, a za 9% više u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal 2024. godine. Prihodi od direktnih poreza su ostvareni u iznosu od 609.3 miliona KM, što je za 9% više u odnosu na Budžet, a za 8% više u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal 2024. godine, indirektni porezi u iznosu od 455.3 miliona KM, što je za 9% manje u odnosu na Budžet, a za 12% više u odnosu na finansijski plan za prva tri mjeseca 2024. godine.

Neporeski prihodi su u prvom kvartalu iznosili 79.5 miliona KM, što je za 21% manje u odnosu na Budžet, a za 2% manje u odnosu na finansijski plan za prva tri mjeseca 2024. godine. Rashodi i izdaci planirani budžetom na opštem fondu u prvom kvartalu 2024. godine iskazani su u iznosu od 1,217.2 miliona KM, što je za 15% manje u odnosu na Budžet, a za 2% manje u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal 2024. godine.

Budžetski rashodi i izdaci za nefinansijsku imovinu iskazani u iznosu od 1,003.2 miliona KM, što je za 17% manje u odnosu na Budžet, a za 2% manje u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal 2024. godine.

Izdaci za otplatu dugova u prvom kvartalu 2024. godine iznose 205.9 miliona KM, što je u nivou sa iznosom planiranim Budžetom, a za 1% više u odnosu na finansijski plan za prvi kvartal 2024. godine. U prvom kvartalu 2024. godine zaduženje je bilo 130,4 miliona KM. Iz navedenih podataka proizlazi da je Republika Srpska u prvom kvartalu otplatila 76 miliona KM više nego što se zadužila”, navodi se u saopštenju.

Vlada RS je usvojila i godišnji Izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći u Republici Srpskoj za 2023. godinu. Na osnovu podataka dostavljenih od davalaca državne pomoći u 2023. godini, evidentirana je ukupno dodijeljena državna pomoć u apsolutnom iznosu od 247.314.729 KM

Takođe, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju u vezi sa postupkom pregovara za zaključivanje Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske i Radnoj verziji Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o odobravanju sredstava za socijalno zbrinjavanje radnika, u iznosu od 587.230,00 KM za potpunu i djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 260 radnika iz 25 preduzeća, koji su procesom stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez zaposlenja.

Sredstva će se doznačiti Fondu PIO Republike Srpske u iznosu od 587.230,00 KM, od čega je iznos od 135.315,47 KM predviđen za djelimičnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 59 radnika preduzeća Trudbenik FPA d.o.o. iz Doboja, a iznos od 312.316,77 KM predviđen za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 184 radnika iz osam preduzeća: A.D. za proizvodnju i snabdijevanje parom i toplom vodom „Grijanje“ iz Broda, „Hemoprodukt“ a.d. iz Doboja, Soko FTS A.D. iz Ljubinja, „Soko Guma“ A.D. iz Ljubinja, JP za informisanje Radio Majevica sa p.o. iz Lopara, „Igrište“ A.D. iz Vlasenice, JU Centar za kulturu i sport iz Vlasenice i Matično državno preduzeće UPI sa p.o. iz Istočnog Sarajeva.

Iznos od 139.597,76 KM predviđen je za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 17 radnika iz 16 preduzeća koji su se prijavili na Javni poziv Fonda PIO Republike Srpske, otvoren do 31.12.2024. godine, a koji sa uplatom navedenih sredstava stiču uslove za starosnu penziju.

Vlada Republike Srpske prihvatila je Informaciju o provedenim aktivnostima na regulisanju radnog angažovanja sezonskih radnika.

Spomenik prirode “Vrela Sane”

Vlada je na današnjoj sjednici donijela Odluku o usvajanju Plana upravljanja spomenikom prirode „Vrela Sane“ za period 2024-2034. godine.

Planom upravljanja određuje se način sprovođenja zaštite, korišćenja i upravljanja zaštićenim područjem Spomenik prirode „Vrela Sane“, zatim smjernice i prioriteti za zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti, kao i razvojne smjernice, uz uvažavanje potreba lokalnog stanovništva.

Predmetni plan upravljanja sadrži dugoročne ciljeve zaštite i očuvanja područja na principima održivog razvoja, analizu i ocjenu uslova za ostvarivanje dugoročnih ciljeva, prikaz glavnih vrijednosti područja, u njemu sadržanih prirodnih resursa i njihovih korisnika, prioritetne aktivnosti na očuvanju, održavanju i monitoringu prirodnih i u njima sadržanih kulturnih i drugih vrijednosti i uspostavljanja tehničke i biološke zaštite uvažavajući faktore prirode, program naučnoistraživačkih djelatnosti i praćenja stanja zaštićenog područja, planirane aktivnosti na održivom korišćenju prirodnih resursa, razvoju i uređenju prostora, u skladu sa postojećim planovima gazdovanja u zaštićenom području, aktivnosti na sprovođenju mjera upravljanja, sa dinamikom sprovođenja po godinama, nosiocima sprovođenja i ocjenom uspješnosti primjene, oblike saradnje i partnerstva sa lokalnim stanovništvom i drugim vlasnicima i korisnicima nepokretnosti i planirana sredstva za ostvarivanje Plana upravljanja.

Područje Spomenika prirode „Vrela Sane“ predstavlja izvorišni dio rijeke Sane, zajedno sa karstnim vrelima, pećinom Mračaj i donjim tokom rijeke Korane. Odlikuju ga izuzetne prirodne vrijednosti predstavljene hidrološkom, hidrogeološkom, geomorfološkom i pejzažnom raznovrsnošću, koje su međusobno uvezane u jednu cjelinu i kao takve čine ovo područje veoma atraktivnim i privlačnim za posjetioce.

Spomenik prirode „Vrela Sane“ nalazi se na teritoriji opština Mrkonjić Grad i Ribnik, a upravljači su Šumsko gazdinstvo “Lisina” Mrkonjić Grad i Šumsko gazdinstvo “Ribnik” Ribnik.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!