Održano ročište bivšem gradonačelniku Sarajeva: “Skaka nije optužen za visoku korupciju”

Vijesti 31. jan 202416:19 2 komentara
F.Z. / N1

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je održano suđenje bivšem gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki, protiv kojeg je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo optužnicu za zloupotrebu položaja i druga povezana krivična djela.

​Danas je na pročitana optužnica i iznesene uvodne riječi.

Tužilac je kazao kako će u ovom predmetu dokazati visoku korupciji i zatražiti kaznu zatvora.

Na ove navode stigla je burna reakcija odbrane. Naime, advokatica bivšeg gradonačelnika Senka Nožica je kazala da to neće dokazivati, kako kako ona navodi Skaka nije optužen za visoku korupciju.

Također, tužitelj je u uvodnim riječima ovaj predmet okarakterisao kao predmet o laganju, varanju te gaženju temeljnih vrijednosti ove države.

Abdulahu Skaki, bivšem gradonačelniku Sarajeva, kadru SDA, na teret se stavlja nekoliko krivičnih djela.

​Skaka je optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, krivotvorenje službene isprave, davanje dara i drugih oblika koristi, te povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Podsjetimo, Skaka se tereti da je tokom 2017. godine nezakonito zaposlio četiri savjetnika koji su se prvobitno zaposlili u Općinu Trnovo, da bi ih nakon 24 sata imenovao za svoje savjetnike. Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta Grada Sarajeva.

Kako se navodi u optužnici, Skaka je davao grant sredstva o njemu bliskim nevladinim organizacijama u kojima su bili angažirani članovi njegove porodice. On je uz pomoć optužene Kolovrat, bivše pomoćnice za finansije i budžet Grada, dodjeljivao novac iz budžeta nevladinim organizacijama, odnosno njihovim predsjednicima – Kacili, Foči i Mrkonji.

Također, iskorištavanje svog službenog položaja, na mjesta na koja nisu predviđeni savjetnici zaposlio je, četiri savjetnika. Maju Hadžihalilović, Nedima Tvrtkovića, Ensara Eminovića i Ernu Čolić.

Optužen je i za nezakonito trošenje novca iz budžeta grada dajući grantove nevladinim organizacijama u kojima su bili angažovani i članovi njegove porodice. Pored toga, novac iz budžeta namjenjen za povratnike, 15.000 maraka prebacio je za izgradnju, projekta “Rasvjeta” u naselju Rajski Do u Opštini Trnovo, gdje se nalazi i njegova vikendica – iako je optuženi bivši gradonačelnik znao da u tom naselju svega ima, osim povratničkih porodica, tvrdi Tužilaštvo.

Tereti se i za zloupotrebe javne nabavke za dovođenje projekta bolida Formule E”, čak su jednoj agenciji platili su 6.000 maraka samo da objave kako će formula E stići u Sarajevo, saopštili su iz Tužilaštva. Također, sumnjiči se za davanje dara u vezi izbora predsjedavajućeg gradskog vijeća kako Bogić Bogičević ne bi bio izabran i kako bi Abdulah Skaka sebi izdejstvovao novi mandat. Optuženi Amela Kolovrat, Faris Fočo i Hasan Mrkonja danas nisu imali uvodna izlaganja, najavili su ih nakon izvođenja dokaza.

Tužilaštvo je najavilo da će u glavnom pretresu iznijeti niz dokaza, i zatražiti kaznu zatvora.

Na glavnom pretresu svjedočit će više od 80 svjedok, osam vještaka, a najavljeno je i izvođenje više od 600 materijalnih dokaza. Zakazana su tri ročišta, prvo će biti održano 4. marta 2024. u 9:30 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare