Oglasila se Agencija za vodno područje: S posebnom pažnjom se prati situacija na rijeci Savi zbog poplava u Evropi

Vijesti 16. sep 202410:51 0 komentara
Mia Slafhauzer/Pixsell

Trenutno je na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH hidrološko stanje stabilno/normalno, saopštila je Agencija za vodno područje rijeke Save.

Padavine zabilježene u proteklom periodu uzrokovale su blagi porast vodostaja na većini vodomjernih stanica. I u narednim danima, iako manjeg intenziteta, prognozirane su padavine na cijelom vodnom području rijeke Save. Prema rezultatima simulacija prognoznih modela, ne očekuje se značajniji porast vodostaja na svim podslivovima (sliv Une, Sane, Vrbasa, Bosne, Tinje i Drine).

“U ovom trenutku, s posebnom pažnjom se prati situacija na rijeci Savi, a zbog poplava koje su zadesile srednji i južni dio Evrope, odnosno Austriju, Češku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Rumuniju. Iako je riječ o slivu rijeke Dunav, ciklona Boris djelomično će se odraziti i na porast vodostaja Save. Prema rezultatima simulacija prognoznih modela, vodostaj na rijeci Savi neće dostići vrijednosti pri kojima počinje redovna odbrana od poplava na području Odžačke i Srednje Posavine”, navode iz Agencije.

Informacija o prognozi se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje. U slučaju značajnije promjene vremenskih uvjeta na vodnom području rijeke Save, AVP Sava će pravovremeno izdati obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!