Oglasila se EU Delegacija: Postoje rizici da Javni RTV Servis BiH prestane funkcionirati

Vijesti 08. maj 202421:51 0 komentara
N1

Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini oglasila se danas nakon što je Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine je donio odluku da od srijede, 8.5.2024. godine, od 06:00 sati privremeno uskrati pružanje usluga Radio televiziji FBiH. “Trenutno stanje je nedopustivo”, poručeno je iz EU Delegacije, uz podsjetnik da je pitanje financiranja Javnog servisa jedan od 14 prioriteta pred BiH na njenom europskom putu.

S ozbiljnom zabrinutošću primjećujemo da postoje rizici da Javni RTV Servis (PBS) u BiH prestane funkcionirati. Osiguranje financijske održivosti PBS-a u BiH, uključujući sva tri javna emitera je među 14 ključnih prioriteta. Nije bilo napretka u ispunjavanju ovog prioriteta”, upozorili su iz Delegacije.

U saopštenju se ističe da su nadležne vlasti u BiH dužne “osigurati rješavanje trenutnih problema između BHRT-a i RTV FBiH”, te da je “trenutno stanje nedopustivo”.

Pozivamo nadležna tijela da poduzmu hitne mjere za rješavanje trenutnih problema s kojima se suočava PBS u BiH, kao i brzo postizanje dogovora sa svim zainteresiranim stranama za učinkovit i provediv model financiranja PBS-a, koji će biti u skladu sa Zakonom o Javnom servisu”, dodaje se.

Podsjećamo, Općinski sud u Sarajevu donio je privremenu odluku kojom se BHRT-u nalaže da pusti program RTV FBiH, a direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović rekao je da će odluka biti ispoštovana.

“Na nama je da ispoštujemo odluku Suda tu nema nikakvih dilema. Imamo pravo na žalbu koju ćemo svakako iskorisitti. O privremenoj mjeri se ne raspravlja ona se provodi i već smo povuli odluku o privremenom obustavljanju usluga prema RTV FBiH”, rekao je on gostujući u programu BHT1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!