Oglasili se Cvijetinović i Perović – čovjek kojeg SAD smatraju Dodikovom vezom do Putina: “Jedva čekam da se raspadnu”

Vijesti 16. nov 202318:53 0 komentara
Capital/Facebook

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović rekao je Srni da je "smiješna odluka" američkog Ministarstva finansija da mu uvede sankcije zbog "lobiranja za sastanke predsjednika Republike Srpske i Rusije", istakavši da je logično da radi za Republiku Srpsku čiji je Milorad Dodik predsjednik.

“Na ovu odluku mogu jedino da se nasmijem. Ja radim za Republiku Srpsku i njen sam predstavnik, a Milorad Dodik je njen predsjednik. Pa za koga ću lobirati? Za Džoa Bajdena? On je predsjednik Amerike i ima svoje lobiste”, rekao je Perović i dodao da Amerika radi šta hoće.

Perović je naveo da “ne lobira ni za predsjednika Rusije Vladimira Putina, jer nije državljanin Rusije, gdje živi 33 godine, već da radi za Republiku Srpsku i bavi se time čime se bavi kao šef Predstavništva posljednjih 10 godina”.

On je rekao da se u Rusiji ne bavi biznisom, te da nije ništa ni kupovao ni prodavao.

“Ako je to grijeh za Amerikance da mi nametnu sankcije, nemam ništa protiv”, istakao je Perović.

On je rekao da nema namjeru da ide u Ameriku niti ga ta zamlja više zanima.

“Nisam bio tamo deset godina. Nekada sam volio tu zemlju, a sada jedva čekam da se ona raspadne, da nas ostave na miru jer je cijeli svije umoran od njih”, istakao je Perović.

Cvijetinović o sankcijama SAD: Ne zanimaju me

Reagovao je i predsjednik Udruženja “Srpsko-rusko prijateljstvo” i odbornik SNSD-a u Skupštini opštini Lopare Savo Cvijetinović kojem su također izrečene sankcije. Rekao je Srni da ga ne zanimaju sankcije koje su mu danas uvele Sjedinjene Države, da mu nije poznato na šta se odnose, ali da pretpostavlja da imaju političku pozadinu.

Komentarišući obrazloženje američkog Ministarstva finansija da su mu sankcije uvedene jer je predstavnik kompanije “BN inženjering”, koja je omogućila slanje helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju, Cvijetinović je rekao da “nije tajna da je ova kompanija u skladu sa domaćim propisima trgovala sa Ukrajinom, Rusijom i još nekim državama”.

“Sve su službe kroz to prošle i dobijena je saglasnost Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara. Nismo radili nikakve motore za helikoptere. U ugovorima i sa jednima i drugima navedeno je da je riječ o rezervnim dijelovima motora civilne avijacije”, rekao je Cvijetinović.

On je naveo da nije član Izvršnog odbora SNSD-a kao što je to navedeno u saopštenju američkog Ministarstva finansija već da je član SNSD-a i odbornik u Skupštini opštine Lopare.

Dodao je da je predsjednik Udruženja “Srpsko-rusko prijateljstvo” i da pretpostavlja da je možda i “to smetalo Amerikancima”.

Podsjetimo, sankcije su izrečene i Petru Đokiću. Opširnije ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!