Oglasili se iz UO Sindikata FMUP-a: “Djed Mraz nije nepoželjan kod nas”

Vijesti 20. dec 202215:36 1 komentar
Pixabay

Iz Upravnog odbora Sindikata službenika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP) reagovali su na izjave predsjednika Skupštine istog sindikata Dragana Obradovića povodom ovogodišnjeg neodržavanja dodjele paketića djeci uposlenika, a koji je rekao da će umjesto toga novac biti uplaćen svim članovima Sindikata te da "nekome u Sindikatu smeta Djed Mraz".

Iz UO Sindikata FMUP-a su naveli da se Obradović “tendenciozno i zlonamjerno pokušava uvući u javnu raspravu i napraviti samopromociju široj javnosti u kojoj se i Djed Mraz pa čak i djeca koriste kao sredstvo za polarizaciju i dobijanje sitnošićarskih političkih poena”.

“U tom kontekstu Upravni odbor jasno i nedvosmisleno odbacuje tvrdnje da je Djed Mraz nepoželjan u ovom Sindikatu. Sa gnušanjem odbacujemo ovakve i sve buduće pokušaje da se ovaj Sindikat na prizeman način pokušava uvući u kontekst podjela po bilo kojem osnovu, te se istovremeno ograđujemo od svih izjava takve vrste. Predsjednik skupštine, iako je istupio u svoje i u ime najvišeg kolegijalnog tijela – Skupštine sindikata, po ovom pitanju nije obavio bilo kakve konsultacije sa povjerenicima sindikalnih grupa, odnosno delegatima Skupštine, te stoga može govoriti isključivo u lično ime”, naveli su.

Pojasnili su da Sindikat službenika FMUP-a kao zastupnik interesa i prava policijskih službenika, državnih službenika i namještenika zaposlenih u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova i Federalnoj upravi policije se sa preko 95% iznosa finansira od članarina, od čega se svake godine otprilike 80% izdvoji za Fond solidarnosti.

“Putem kojeg se materijalno potpomažu članovi Sindikata kroz jednokratne novčane pomoći, a ostalo raspoređuje prema prioritetima, kao i za plaćanje zakonskih i drugih obaveza koje proističu iz djelovanja Sindikata kao udruženja građana. Zbog opšte ekonomske situacije ove godine Upravni odbor podjelom jednokratne novčane pomoći želio je svima koliko-toliko olakšati takvo stanje, uključujući i one članove koji nemaju djecu. Među prioritetima naspram podjela paketića je i izgradnja spomen obilježja svirepo ubijenom policajcu u Suhodolu koju obavezu je na sebe preuzeo ovaj Sindikat”, naglasili su iz UO Sindikata FMUP-a.

Poručili su na kraju da je Sindikat službenika FMUP-a bio i ostao mjesto okupljanja i zajedništva svih uposlenika i mjesto u kojem su svi jednaki bez obzira na svoja nacionalna, vjerska ili druga opredjeljenja.

“A svima onima koji svoje frustracije, zbog neuspjeha na političkoj sceni pokušavaju liječiti kroz funkciju u Sindikatu, javno poručujemo da im ovdje nije mjesto”, zaključili su iz UO Sindikata FMUP-a.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine Sindikata službenika FMUP-a Dragan Obradović reagovao je na odluku Upravnog odbora Sindikata da ove godine ne izvrši nabavku novogodišnjih paketića i ne organizuje novogodišnju predstavu.

Obradović je tom prilikom rekao da je umjesto paketića i proslave odlučeno da se određeni iznos uplati svim članovima Sindikata.

Predsjednik Sindikata tvrdi da je Djed Mraz nepoželjan i u federalnom MUP-u

On je naveo da se Djeda Mrazu, novogodišnjim programima i podjeli paketića raduju sva djeca na svijetu, ali ove godine po prvi put su nepoželjni članovima Upravnog odbora Sindikata službenika FMUP-a.

Obradović je dodao i to da su ovom odlukom uskraćena prava djeci članova Sindikata da prisustvuju novogodišnjem program i dodjeli paketića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare