Oglasili se iz Vijeća ministara o propalom Nacrtu reformske agende: Nismo uspjeli unatoč svim rokovima

Vijesti 24. jul 202415:20 6 komentara
N1/F.Z.

Radni tim za izradu Plana reformi u BiH nije usvojio Nacrt reformske agende. Predstavnici četiri kantona nisu dali svoju suglasnost na predloženi nacrt dokumenta, unatoč dodatnom roku koji je odobrila Europska komisija te iscrpnim pokušajima usuglašavanja protekla dva dana.

Suglasnost na Nacrt reformske agende nisu dali Srednjobosanski kanton, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton te Unsko-sanski kanton. Zbog njihovog odbijanja, Bosna i Hercegovina je jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nije službeno podnijela Nacrt dokumenta Reformske agende.

Predsjedateljica Radnog tima i predsjedateljica Vijeća ministara Borjana Krišto istaknula je: „Europska komisija nam je posredstvom povjerenika za proširenje gospodina Varhelyja odobrila dodatni rok kako bi Bosna i Hercegovina mogla podnijeti Nacrt dokumenta Reformske agende, što su bila ova protekla dva dana. Nažalost, unatoč svim naporima i potpori koju smo dobili od europskih institucija, nije bilo dovoljno da svi u Bosni i Hercegovini pokažemo minimalnu dozu političke odgovornosti i usmjerimo naše aktivnosti prema zajedničkom europskom putu.”

Podsjetimo, ranije se po ovom pitanju oglasio i ministar saobraćaja i komunikacija BiH, Edin Forto, rekavši kako je “nerazumno ponašanje” očekivano iz RS, ali ne i o SDA.

“Ne vjerujem dok ovo pišem, ali SDA je posredstvom svoja četiri kantonalna premijera odbila podržati plan reformi iz Plana rasta”, naveo je ministar saobraćaja BiH, Edin Forto na društvenim mrežama.

BiH je jedina zemlja regije koja nije pristupila ovom instrumentu, kojem je za BiH predviđeno čak dvije milijarde KM. Proces je usporavala činjenica da je BiH morala uskladiti 112 tačaka iz regormske agende, a dio tačaka uslovljavali su vladajući iz RS.

Ovoga puta uslovna saglasnost stigla je iz četiri kantona u FBiH, što je Forto opisao kao odluku SDA da zakoči evropski put BiH.

“Čini se da su građani pretjerano pozitivno reagovali na iskorake BiH na evropskom putu i previše smo pohvala dobili iz Brisela. Odlučili su u SDA da zakoče evropski put i uskrate novac građanima i firmama u cijeloj BiH”, rekao je.

O svemu se oglasila i SDA, odakle navode kako smatraju da je Nacrt Reformske agende potrebno što prije usaglasiti i uputiti Evropskoj komisiji, ali da se iz dokumenta ne mogu uklanjati dijelovi koji se odnose na poštivanje odluka Ustavnog suda BiH. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare