Oglasilo se resorno kantonalno ministarstvo o pokušaju ubistva u sarajevskoj školi

Vijesti 29. maj 202409:31 0 komentara
N1 BiH

Nakon što je učenik devetog razreda u Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović" napao vršnjaka te mu oštrim predmetom nanio teške povrede što je okvalifikovano kao ubistvo u pokušaju a tom prilikom je povrijeđen još jedan učenik, saopštenjem za javnost oglasilo se Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo uz želje za što brži oporavak povrijeđenog učenika Osnovne škole “Behaudin Selmanović”, ističu da će u fokusu njihovih narednih aktivnosti biti briga da psihološka podrška u suočavanju sa stresnom situacijom bude dostupna svim učenicima i prosvjetnim radnicima, ali i ispitivanje primjene postojećih sigurnosnih protokola u školi.

Od Uprave škole u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje KS očekuju detaljne informacije, kako bi se utvrdilo da li su poduzete sve potrebne mjere za prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštite učenika. Pored toga, najavljuju i ispitivanje efikasnosti postojećih sigurnosnih protokola te, ako bude potrebno, i implementiranje dodatnih mjera za poboljšanje sigurnosti. S tim u vezi, tim resornog ministarstva jutros će se sastati s rukovodstvom škole.

Na navode kako nije dozvoljeno da se nastava odvija online, iz Ministarstva naglašavaju da uznemirujuće situacije poput ove nisu vrijeme za prebacivanje odgovornosti i međusobne optužbe, već za kontruktivan pristup i zajednički angažman, kako bi se preduprijedilo da se nešto slično ponovi u budućnosti. Takav stil komunikacije unosi dodatni nemir i izlaže stresu učenike, njihove roditelje, kao i prosvjetne radnike, koji su uznemireni jučerašnjim događajem.

“Problematika neprihvatljivih oblika ponašanja zahtijeva multisektorski pristup, uključujući podršku svih referalnih mehanizama u zajednici, zbog čega će se i u ovom slučaju postupati uvažavajući najbolji interes maloljetnih učenika”, proučili su iz Ministarstva, te najavili kako će se pobrinuti da stručne službe škole pruže psihološku podršku učenicima i nastavnicima potrebnu za suočavanje sa stresnom situacijom, kroz angažman Mobilnog stručnog tima za krizne intervencije i pružanje savjetodavne podrške odgojno-obrazovnim ustanovama u prevenciji nasilja/neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštiti učenika.

Iz Ministarstva na kraju dodaju da se u protekle četiri godine intenzivno radi na unapređenju sigurnosnih standarda i dobrobiti djece u obrazovnim ustanovama i poduzimaju aktivnosti usmjerene na sprečavanje neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika, što će se jednakim intenzitetom i nastaviti i u budućnosti, saopštili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!