Oglasio se dio džematlija: Nije bilo nasilnog upada u džamiju u Žabljaku

Vijesti 05. jun 202321:49 0 komentara
Islamska zajednica

Nakon što je Muftijstvo mostarsko osudilo nasilni napad u džamiju u Žabljaku, reagovale su osobe koje su označene kao izvršitelji upada.

U odgovoru se pitaju kakav je to nasilni upad u džamiju kada se u njoj mijenja tepih.

“Prvo želimo naglasiti da je džamija Žabljak bila u katastrofalnom stanju prije bilo kakvih radova, kao i džamije na Gozulju i Pobrscu, koji su izvršeni. Tokom godina, džamija je propadala i patila od ozbiljnih problema s vlagom. Krov je bio šupalj, što je rezultiralo prokišnjavanjem i daljnjim oštećenjem objekta. Bilo je neophodno hitno intervenisati kako bi se sačuvalo ovo značajno vjersko mjesto”, navodi se u odgovoru.

Islamska zajednica povodom nasilnog upada u džamiju na Žabljaku u Ljubuškom

Tvrde da su radovi koji su izvršeni u džamiji Žabljak obuhvatili sve neophodne popravke i rekonstrukciju kroz građevinski odbor džamije i da je cilj bio osigurati da džamija bude bezbjedna i funkcionalna za sve vjernike koji je koriste te su svi radovi izvršeni u skladu s projektom, uz stručni nadzor i uključenost relevantnih stručnjaka.

“Uz to, je MIZ Ljubuški bio potpuno upoznat s ovim radovima, čak šta više džematlije su se organizovale u građevinski odbor koji je potvrđen od strane predsjednika MIZ Ljubuški, Mumin Elezović, posjedujemo dokumentaciju za sve navedeno. Na čelu odbora je arhitekta Haris Mahić, osoba koja ima vise od 30 godina iskustva u svojoj struci. Postojala je dakle otvorena komunikacija između MIZ Ljubuški, lokalne zajednice i Ljubušaka”, navodi se.

Istakli su da žele pozvati muftiju Salema Dedovića “da prestane sa širenjem lažnih informacija, mi nismo nikakva neformalna grupa, mi smo džematlije koje čini MIZ Ljubuški”.

“Njegovo ignoriranje džematlija Ljubuškog nije prihvatljivo, i za ovo ignoriranje imamo dokumentaciju. Umjesto pisanja saopštenja koja su daleko od istine, pozivamo muftiju da se aktivno uključi na terenu i rješava problema, ne samo u Ljubuškom nego i širom Hercegovine, sa kojima se džemati suočavaju”, poručuju.

U odgovoru ističu da su džematlije uložile u tri vakfuska objekta preko 100.00 KM, ali da su bili šikanirani od predsjednika MIZ Ljubuški, Mumina Elezovića i Šemse ef. Germića, koji su kako tvrde redovno na njih bespotrebno izvodili inspekciju i policiju.

“Pitamo se da li je ova hajka samo zbog novčanih sredstava koja nisu data njima na raspolaganje, nego su sredstva utrošena od strane džematlija otvoreno i transparentno sve objavljeno na sajtu ljubusaci.com. Kako uručiti sredstva ljudima koji 20 godina nisu napravili skupštinu i podnijeli finansijski izvještaj o svojim aktivnostima, kao i o donacijma koje smo slali godinama za obnovu a koje nikad nisu utrošene za obnavljanje džamija?! U zaključku, želimo još jednom naglasiti da su radovi na džamiji Žabljak izvršeni u skladu s projektom i da je MIZ Ljubuški bio upoznat s tim radovima”, zaključuje se u odgovoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!