Oglasio se Dragan Stevanović povodom neimenovanja Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a: Na potezu je Vlada FBiH

Vijesti 22. feb 202410:54 0 komentara
Dragan Stevanović (N1)

Član Upravnog odbora KCUS-a Dragan Stevanović na društvenim mrežama oglasio se nakon što resorni federalni ministar nije dao zeleno svjetlo za izbor Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a.

Stevanović  navodi da je UO KCUS u potpunosti poštovao zakonsku proceduru i dodaje da ni u jednom segmentu nije prekršio niti jedan pravni propis prilikom razrješenja i imenovanja direktora KCUS-a.

“Nismo pristali na prijetnje i ucjene kandidata koji su i prije bilo kakve odluke PUO prijetili sudom ukoliko baš oni ne budu izabrani “jer su najbolji”.Takve radnje su nedopustive po Zakonu. Nezadovoljni kandidati, po Zakonu, imaju pravo uvida u kompletnu dokumentaciju nakon odluke PUO i pravo pokretanja upravnog spora pred nadležnim sudom”, napisao je on.

Za Stevanovića sporno je i obraćanje kandidata za poziciju drektora resornom ministru.

“Zakonom nije predviđeno njihovo obraćanje Ministru u toku konkursne procedure (to je svojevrsan pritisak na donosioca odluka) i zato smo takve pritiske jednoglasno odbili, ministarstvo očito nije”, dodao je on.

S obzirom na to da resorni ministar tvrdi da Gavrankapetanović nije ispoštovao zakonsku proceduru, Stevanović ističe da su stvari kristalno jasne.

“Zakon i podzakonski akt su vrlo jasni u pogledu uslova. Postdiplomski studij je legitiman dokaz. A to što Ministarstvo nije, ako misli da treba,preciziralo svojim Pravilnikom, šta postdiplomski studij treba da sadrži, njihov je problem a ne problem kandidata i PUO. PUO je organ upravljanja u ime FBiH i sada je na potezu Vlada FBiH,ili je PUO radio u skladu sa smjernicama Vlade ili to radi ministar?.
Neko mora snositi odgovornost ili članovi PUO ili ministar.
Na potezu je Vlada FBiH”, naveo je na kraju.

Detaljnije o obrazoženju ministra što nije potpisao imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića pročitajte OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!