Ogorčena Sarajka na protestu u Pazariću: Direktor me odbio kazavši da je nemoćan

Latifa Pajić (N1)

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine danas održava mirno okupljanje ispred Zavoda Pazarić zbog posljednjih dešavanja u ovom Zavodu, odnosno nasilja nad štićenicima.

Protestom, između ostalog, žele dati podršku svim osobama koje borave u Zavodu i njihovim porodicama, kao i svim časnim i požrtvovanim uposlenicima koji svoj posao rade profesionalno i sa puno empatije. Također, ponovit će ranije izrečene zahtjeve o kojima se Vlada FBiH i dalje nije očitovala.

Adnan Dervišević, predsjednik Unije osoba sa invaliditetom FBiH, kazao je kako je jedan od glavnih zahtjeva smjena rukovodstva ove javne ustave jer “četiri godine nakon nemilih scena ponovo se dešavaju slične stvari…”

“Mislim da je vrijeme da ovdje dođe neko ko želi i zna raditi posao koji je jedan od najtežih i najplemenitijih poziva. Do kraja naredne sedmice očekujemo da oni sami, ako imaju ikakvog morala u sebi, podnese ostavku. Tražimo ponovo sastanak sa resornim ministrom i premijerom. I ranije smo tražili sastanak, međutim, niko nas nije kontaktirao po ovom pitanju”, kazao je Dervišević.

Adnan Dervišević (N1)

Naveo je da se problem ne može riješiti otpuštanjem radnice koja je tukla štićenika Zavoda Pazarić jer “problema ima jako mnogo”.

Među okupljenim bio je i jedan Beograđanin koji je došao pružiti podršku okupljenima. On je za N1 kazao kako je “upoznat sa svim dešavanjima” i da ova situacija “nije nimalo prijatna”.

Latifa Pajić iz Sarajeva kazala je da je lično imala problem sa socijalnim službama i da se u tim ustanovama vode “teški javašluci i kriminal”.

“Šest godina vodim borbu s njima. Upali su mom rođaku u trenutku kad mu je umrla majka, nisu se predstavili i rekli gdje ga vode. On je od stresa dobio šećer. To je krivično djelo i ja sam ih tužila”, ispričala je Pajić.

Navela je da se obratila nadležnim, konkretno direktoru socijalne službe, ali ju je on odbio riječima da je “nemoćan”.

“Ja bih kaznila ko ga je tako nesposobnog postavio. Što ga onda nisu postavili za portira”, poručila je ogorčena građanka.

Pajić je kritikovala entitetskog ministra Adnana Delića zbog izjave da je problem onaj ko je snimao slučaj iz Pazarića.

“Nije problem ko je snimao, nego šta se radi. I niko ne daje ostavku”, zaključila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad