Ogrešević: Neprimjerena reakcija SDP-a, osjeti se njihova frustracija

Nermin Ogrešević, predsjednik Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 kako se osjeti frustracija u redovima koalicionog partnera SDP-a BiH. Odbacio je navode kako je njegova stranka jedan od uzroka te "nervoze". Ogrešević je tokom gostovanja u emisiji Dan uživo kritikovao potpredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića zbog "prizemnih izjava".

Kako ste shvatili poruku predsjednika SDP-a Nermina Nikšića da postoje dva bloka u “Osmorci”? Jesu li ti blokovi suprotstavljeni?

Moje mišljenje da je poslije izbora delegata u državni Dom naroda bila neprimjerena reakcija SDP-a. Ona nije imala ni osnov niti smisla. Za nas u “Osmorci” nije dobro da mi kreiramo ovakvu percepciju u javnosti. Moramo priznati da postoje problemi. Mora biti mnogo vještine i koordinacije. Mi nismo imali dogovor za Dom naroda, ni sa SDP-om niti sa “Trojkom”, to moram istaći. Pokret za nove generacije je naš koalicioni pertner sa kojim smo pred izbore dogovorili da oni imaju kandidata u Domu naroda iz reda Hrvata. Ništa nije urađeno iza leđa. Imamo i delegata Miletića koji uživa veliki ugled u narodu.

Plašite li se da Miletić, kako navode kritičari, neće biti odan SDP-u i “Osmorci”?

Najbitnije je da je on odan državi, Ustavu i njenim zakonima.

Vas su na neki način iz SDP-a ucijenili kada su kazali da Pokret za nove generacije ne može biti partner “Trojci”?

Mi imamo potpisan koalicijski sporazum da se ne može jednostrano isključivati bilo ko. Ovim je na neki način prekršen sporazum. Mi se ne možemo odreći svoga partnera.

Pokušava li SDP da disciplinuje manje partnere?

Mi to shvatamo na takav način. Tto nije fina poruka.

Postaje li NES sada nezaobilazan politički faktor?

Ne doživljavamo se tako, ali da imamo uticaj je činjenica. Za neka kvalitetna rješenja spremni smo razgovarati i dati svoj doprinos.

SDP je najglasnija posljednih dana u kritikovanju koalicionih partnera. Razvaljuje li SDP ovakvim istupima koaliciju koju predvodi, dovodi li je u pitanje – kako to kaže Semir Efendić iz SBiH?

Osjeti se određena frustracija koja je prisutna u SDP-u. Mi smo se složili da oni vode procese, ali za te procese treba mnogo vještine i strpljenja. “Trojka” ima dogovor od ranije i oni su navikli zajedno raditi… Ne znam šta izaziva nervozu. Ne možemo prihvatiti da je blok od naše četiri stranke uzrok te nervoze. Trebaju se te tenzije smiriti.

Mnogi apostrofiraju bliskost SDP-ovog Vojina Mijatovića i potpredsjednika SDA Edina Ramića kao mogući razlog ovih turbulencija. Kako to vi komentarišete?

Mijatović je blizak sa mogo ljudi u drugim strankama. Njegove prizemne izjave su zaista nepotrebne i poprilično smo se suzdržali da mu ne odgovorimo. Te izjave više govore o njemu, nego o nama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad