Ogrešević za N1 o poplavama u Krajini, ali i liderima Trojke: Ljuti su na nas!

Vijesti 17. maj 202313:15 0 komentara
Nermin Ogrešević (F.Z./N1)

Zbog obilnih padavina, izlijevanja rijeka i poplava u Federaciji Bosne i Hercegovine najugroženija područja su Krajina i Unsko-sanski kanton. Također, u pojedinim gradovima i općinama je proglašeno stanje prirodne nesreće. Vlada FBiH danas je zakazala hitnu sjednicu na kojoj bi glavna tema trebala biti upravo poplave zbog kojih su ugrožena mnoga područja. Hoće li Vlada FBiH poduzeti neke konkretne korake, ali i koje su mjere do sada urađene za N1 je govorio Nermin Ogrešević, lider NES BiH. Između ostalog, osvrnuo se i na političku situaciju u državi.

“Zasigurno mogu da kažem da se trebaju maksimalno angažirati resursi. U kontaktu sam sa načelnicima, svi su aktivno angažirani, kao i nadležne službe. Očekujemo od državnih i federalnih vlasti da aktivno reagiraju. Moram da kažem da su vodostaji rijeka iznad maksimuma. Jutros smo se čuli sa gradonačelnikom Bosanske Krupe. Stručnjaci najavljuju još padavina, stoga trebamo biti na sve spremni i angažirati sve resurse u državi koji su na raspolaganju. Vanredno stanje je proglašeno. U vanrednoj situaciji trebaju sve strukture države da reagiraju i pozivam ih da ozbiljno shvate situaciju. Očekujem da će se svi maksimalno uključiti”, kazao je Ogrešević.

U USK će biti proglašeno stanje prirodne nesreće

U razgovoru za naš portal, Ogrešević se osvrnuo na rad i državne, ali i federalne vlasti. Između ostalog, prokomentirao je i trenutne odnose sa liderima koalicije “Trojka”.

Ogrešević o Vijeću ministara BiH

Nedavno je obilježeno 100 dana rada Vijeća ministara BiH i kako kaže negdje je bilo i očekivano da neće biti neki krucijalnih i značajnih rezultata.

“Na državnoj razini smo izašli iz koalicije prije formiranja Vijeća ministara BiH, nismo u tome sudjelovali. Negdje smo očekivali da neće biti rezultata, jer nije postojao jasan i konkretan dogovor. Očito da se politike ne mijenjaju. Nema rezultata. Želim da ih bude, ali mislim da je napravljena strateška pogreška na način da je bilo bitno da se formira vlast i da je to dovoljno postignuće. Međutim, iskreno da vam kažem to nije dovoljno. Volio bih da je tako, ali jednostavno nije. Politike se nisu promijenile”, kazao je Ogrešević.

Prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH – dijele li građani njihov optimizam?

Smatra kako SNSD nije nikada promijenio svoje političke ciljeve.

“Oni su ostali isti. S druge strane, čini mi se da HDZ prećutno, radi svojih interesa i ciljeva, podržava sve ovo ili ne vidi u tome probleme. Onda je ova treća strana naivna u tome svemu ili im je bilo bitno da samo uđu i budu dio vlasti”, istaknuo je Ogrešević.

Potom je dodao:

“Ono što sam kritički upućivao u tom cijelom procesu jeste upravo to što nije u vremenu prije formiranja vlasti bilo eksplicitnije, jasnije rečeno šta se dogovorilo. No, očito je bio pristup da se uđe u vlast. Nije mi jasna koncepcija i mislim da je to vrlo opasno da se o strateškim pitanjima razgovara na ovaj stihijski način. Ne možemo prihvatiti da gubimo državu, ima veliki broj ozbiljnih pitanja. Uvijek sam bio stava da ukoliko neko želi partnerske odnose, da nas mora uvažavati. Ukoliko ne žele, neka onda sa starim partnerima prave vlast”.

HDZ 1990 dobija ministra, SBiH i NES BiH više nisu na spisku za novu Vladu

Prije samo nekoliko sedmica formirana je i nova Vlada Federacije BiH. NES BiH je bio dio koalicije sve do posljednjeg momenta, ali kako nam je kazao Ogrešević ni sekunde se “ne kaje što se na kraju sve ovako završilo”.

“Ni sekunde se nismo pokajali što nismo dio ove koalicije. Mi smo u sklopu svog interesovanja stavili fokus na uređenje naše zemlje, a ono se uređuje Ustavom. Prema tome, mi smo na tom pitanju insistirali. U raznim fazama to je pitanje minimizirano i to na način da se fokus stavljao na pozicije, da mi pretendujemo da bi nešto ispregovarali u tom interesnom smislu. Međutim, mi smo u konačnici pokazali da je to za nas ključno pitanje”, kazao je Ogrešević.

Purić: NES i SBiH ne mogu tražiti više

Ogrešević: Lideri Trojke su ljuti na nas

Smatra da je novom odlukom visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta napravljen presedan te da je ova Vlada “nametnuta”, što smatra “izdajom”.

“Mi smo bili dio tog procesa i bili smo spremni i dalje nastaviti raditi, ali pod uvjetom da budemo imenovani u redovnoj proceduri, izmjenom federalnog Ustava koji će omogućiti da imamo jednaka pravila uvijek”, kazao je Ogrešević.

Na naše pitanje da li se čuo sa liderima Trojke nakon svih ovih dešavanja, lider NES-a BiH nam je kazao:

“Nisam se čuo sa njima, oni su i dalje ljuti na nas. Ljuti su na ovaj naš stav, jer su svjesni značaja trenutka. Ne trebaju se ljutiti na nas što smo imali stav o državi. Poprilično su agresivni, naročito NiP i gospodin Elmedin Konaković. Vidjet ćemo kakve će oni mehanizme imati i šta će upotrebljavati da se obračunavaju sa svojim političkim neistomišljenicima. Puno se toga u kolarima priča. Mi ćemo se nastaviti boriti za državu. Mi zastupamo ove stavove i ne odustajemo od njih”. 

Istaknuo je kako je NES BiH svojim partnerima predlagao da moraju biti drugačiji.

“Nas zanimaju Ustavi, odnosi u BiH i mnoga značajna pitanja. Stranke su na drugom mjestu. Nije ovo pitanje SDA. Mi ćemo podržati svako dobro rješenje i ako Trojka predloži”. 

Ogrešević o hapšenju Hadžibajrića

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Kenan Uzunović je podržao imenovanje Vlade Federacije BiH, i nakon toga se mnogo špekulirano o njegovom odnosu sa Nerminom Ogreševićem.

“Mene zanimaju strateške stvari, pojedinci manje. Naravno, mi znamo kako je ta vlada formirana, lobiranjem. Protiv OHR i Schmidta nemamo ništa, mi podržavamo njihovo prisustvo, ali se ne moramo uvijek slagati s njihovim odluka. Želim da tu napravim jasnu razliku. Izmjene krivičnog zakona su tako rastezljive, nejasne, da ne znam s kim se ko više smije čuti. Moramo  pitati Schmidta kako da vodimo stranke. Očito je Kenan lobiran da glasa za ovu većinu kao i ostali. To je po meni uredu, legitimno u politici. Nas u NES-u zanima šta će sa državom biti, trendovi nas zabrinjavaju i to oni koji već dugo godina traju. Naša obaveza je da javnost upozorimo na te trendove i tendencije koje nose određene rizike. Ko se o mlijeko opržio i u jogurt puše. Mi moramo vrlo biti oprezni. Naša želja da je da imamo državu shvaćenu kao zajedničku, demokratsku, višenacionalnu, građansku sa jednakim pravima… To je očito u ovom trenutku nepopularno”, smatra Ogrešević.

Uzunović: Nudili su mi iz SDA čak tri miliona u kešu da ne glasam za ovu Vladu

Na kraju razgovora za N1 osvrnuli smo se i na hapšenje načelnika Općine Stari Grad, Ibrahima Hadžibajrića, koji je ujedno i član NES BiH.

“Pravosudni ograni moraju raditi svoj posao. I vjerujemo da će pravosudne institucije biti profesionalne i da će omogućiti svim stranama da dokažu svoju poziciju, eventualno svoju nevinost. Nadam se da, kada je riječ o akcijama u vezi sa Sky aplikacijom, neće završiti na ovome. Nadam se da će svi akteri koji su uvezani u eventualno kriminalne radnje biti procesurani, a ne da se velike priče svode na jednog načelnika. Načelnika, koji uzgred rečeno, koliko ja znam, nije imao Sky aplikaciju. Mi smo pravna država i to nam je dostignuće”, zaključio je Ogrešević.

Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka Alma Destanović predati Tužilaštvu KS

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!